Не съм се родил депутат, така че се чувствам добре. Това заяви пред БТВ Румен Овчаров. На няколко пъти отстъпвам от определени позиции и мотото е, че идват някакви суперреформатори, но това е последния път, в който отстъпвам и след това ще се върна.

На столовете, които ставам, не сядат никакви реформатори - не се случи нищо нито в ИБ на БСП, нито в зам.-председателското място на БСП, нито на министерските постове. На инат аз няма да остана в политиката, не съм натискач на копчета, каза Овчаров.

На Сергей Станишев беше стоварена сериозна отговорност за листите, каза бившият зам.-председател. Новото лице е Жельо Бойчев, който еше предложен от мен и Татяна Буруджиева в Разград, която е малко спорна кандидатура. Думата обновление не е точна, защото в много от районите има стари лица, заяви Овчаров.

БСП след летящия старт в началото на сезона допусна да бъде вкарана в следния сценарий – хората излязоха да протестират срещу Бойко Борисов, а беше отстреляно уж успешното правителство на Сергей Станишев, заяви социалистът. Той обаче каза, че кабинетът на Тройната коалиция е постигнала най-големите успехи с ръст на икономиката и заплатите. Няма интрига в партията, миролюбиво каза Овчаров.

Отстъплението от някои позиции, не намалява моят авторитет, ще се занимавам с това, с което през последните години. От 1997 г. в момента съм в неплатен отпуск като ръководител на проект в НЕК, каза Овчаров и разкри, че това е АЕЦ „Белене“.

„БСП е кауза. До факта, че Сергей Станишев се наложи, не се стигна от само себе си“, каза социалистът. Той не скри притесненията си, че партията няма да отговори на очакванията на хората. В държава, в която се развиваше, бонусите се получаваха за свършена работа в бордовете на фирмите, заяви Овчаров.

Той разкри, че тази практика продължава и в момента, но разликата е, че в момента държавните чиновници не знаят дори отчетите на фирмите.

Нереализираният растеж е от липсата на 1,6 млрд. лв. инвестиции от кабинета. Затова БСП трябва да каже какво трябва да направи с икономиката и как да увеличи потреблението, препоръча Овчаров.