С химна на българската просвета и култура „Върви, народе възродени” започна официалната церемония по награждаването на учители и културни дейци от община
Ботевград.
„Честит празник на всички учители, възпитатели и директори на училища, които всеки ден се грижат за възпитанието и за образованието на нашето подрастващо поколение – най-голямото богатство на Община Ботевград”, каза кметът Георги Георгиев от трибуната на площад „Освобождение”. Той поздрави и всички присъстващи на тържеството, посветено на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
По традиция Георги Георгиев удостои с награди учители и културни дейци от община Ботевград.
Тази година носителите на почетен медал на Ботевград са: Николай Асенов – актьор от самодейния театър при читалище „Христо Ботев”, Петър Петров – акордеонист, Иванка Савова – ръководител на представителен духов оркестър „Ботевград”, Венета Терзийска – учителка по география в ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”. С почетен медал на Ботевград бе удостоена посмъртно учителката Цанка Патева. Дъщеря й Ваня поучи наградата и благодари на общинското ръководство за високата оценка и признание за работата на нейната майка.
Приза „Учител на година” и парична награда от 100 лева получиха: Бойко Тодоров, учител в ЦДГ „Слънце”,  Бисерка Петкова – учителка в ОУ „Н.Й.Вапцаров”; Генова Йотова – учителка в ОУ „Св.Св.Кирил и Методий”, и Ценка Пеева – учителка в ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”.
Празничната програма продължи с изпълнения на местни таланти.
На честването на 24 май в центъра на Ботевград присъстваха: областният управител на Софийска област Красимир Живков, секретарят на Областната управа Мая Цанова, гостите от Озерски общински район -  Наталия Ренгевич – заместник управител на администрацията на Озерски район, и Валентина Петрова – началник управление на дейностите в администрацията, Йорданка Лалчева – председател на общинския съвет, и цялото общинско ръководство.