По традиция на днешния празник – 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, Община Ботевград присъжда награди на изявени учители от местните учебни заведения. За успехите им говорят постиженията на техни ученици на олимпиади, състезания и конкурси през настоящата учебна година и участията им в различни извънкласни прояви, за които botevgrad.com е информирал. 


Призът “Учител на годината“ и плакет на Община Ботевград се присъжда в четири категории “Предучилищното образование“, “Начален етап на основното образование“, “Прогимназиален етап“ и “Гимназиален етап“. Носители на наградата станаха съответно: 


Ирена Христова – главен учител в детска градина “Славейче“ – Ботевград. Нейните възпитаници са носители на многобройни награди в конкурси за детски рисунки. Организира участието на детското заведение в различни благотворителни инициативи, реализира каузи с цел опазване на околната среда и за по-зелена природа; 


Цонка Нинова – дългогодишен учител в ОУ “Любен Каравелов“ – Трудовец, който се ползва с уважението и признанието на ученици, родители и ученици; 


Снежана Димитрова - учител по история и география в ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ – Ботевград. Тя получава наградата за втори път. И тази година нейни ученици получиха отлични оценки на областния и националния кръг на олимпиадите по двата предмета.


Милко Луканов – учител в ТПГ Стамен Панчев. Под негово ръководство тази година отборът на училището се класира на първо място в областния кръг и на второ място в националния кръг на състезанието “Най-добър автомонтьор и водач на МПС“, което е традиционно и е включено в календара на Министерството на образованието и науката. 


Отличените учители благодариха на педагогическите колективи за високата оценка и номинацията и отправиха благопожелания към колегите си и учениците. 


Наградите бяха връчени от кмета Иван Гавалюгов по време на днешното градско тържество, посветено на светлия български празник. Преди това той отправи поздрав към присъстващите на площад “Освобождение“. “Днес е ден на благодарност към всички, които през годините са направили така, че ние да сме грамотни, да владеем писмеността, да можем да четем и да се изразяваме на нашия роден български език“, каза той. Обръщайки се към подрастващите и младите хора, той ги призова да пишат на български език, “защото това ни прави различни в глобалния свят, в който живеем“. “Можем само да се гордеем със светите братя Кирил и Методий и техните последователи, надявам се, че ние ще бъдем техни достойни наследници, продължавайки делото им. Благодарност към учителите, които са в основата на това да бъдем образовани и просветени“, каза още кметът Гавалюгов. 


Традиционното честването на 24 май в Ботевград започна с празнично шествие, което тръгна от Историческия музей. В него участваха ученици и учители от всички училища, носещи портрети на светите братя, на своите патрони, училищните флагове, българския трикольор, знамето на Европейския съюз, цветя. 


След като се събраха в центъра на града, всички бяха приканени от водещата на празничната програма да изпеят заедно с детски хор “Бонка Големанова“ общоучилищния химн “Върви, народе възродени“ по текст на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков. 


Събитието завърши с музикално-поетична програма, подготвена от ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ – Ботевград. Словата, песните и стиховете и танците, изпълнени от неговите възпитаници, допринесоха за неповторимата тържествена атмосфера на празника.