Microsoft напомни на бизнеса, че е време да обнови старата си операционна система Windows XP до версия 7. Както е известно, през 2014 г. софтуерният гигант ще прекрати поддръжката на XP.

Като се отчете възрастта на Windows XP, която вече изостава на две поколения от съвременните продукти на Microsoft, клиентите поемат бизнес риск, продължавайки да ползват тази платформа, посочва компанията в своя блог, където се цитират данни от проучване на IDC.

Организации, които все още работят с Windows XP, се подлагат не само на рискове за сигурността и проблеми с техническата поддръжка, но и прахосват своя бюджет вместо да го използват за модернизация на ИТ системите си, предупреждава докладът на IDC.

Голяма грешка е бизнесът да се успокоява с факта, че Windows XP работи. Според Microsoft, продуктивността на компаниите, които не са направили обновление до Windows 7, силно се влошава.

Разработчикът на най-популярната ОС планира да прекрати поддръжката на Windows XP на 8 април 2014 г. В момента системата е инсталирана на около 46% от всички компютри в света.

Microsoft многократно напомня на бизнеса, че е необходимо да обнови Windows XP до по-нова версия. От юли ще стартира кампания, която цели да стимулира покупките на Windows 7 чрез ангажимент от страна на Microsoft за евтино обновление след това до Windows 8, очаквана тази есен.

Gartner също излезе с доклад, според който корпоративните потребители трябва да побързат с обновлението до Windows 7, тъй като времето за поддръжка изтича, а подмяната на хардуерната база може да отнеме цяла година.