Хората казаха своето и Microsoft ги послуша. Компанията е решила да продължи продажбите на Windows XP до юни 2008 година - 5 месеца след официално определения срок (1 януари). "Удължаването на живота" се отнася както за продажбите на дребно, така и за договорите с фирми, продаващи компютри с инсталирана операционна система Windows XP на тях.

"Има хора, които се нуждаят от повече време за да преминат на Windows Vista", казва Майк Неш, председател на отдел "Мениджмънт на продуктите" към Microsoft в PR сайта им. "Вземаме предвид думите на нашите OEM партньори, че удъжлаването на живота на Windows XP ще им се отрази добре.".

В последно време се говори много за високите хардуерни изисквания на новата операционна система на Microsoft, която излезе на 1 януари 2007 година за домашни потребители. В интернет е пълно с потребители, споделящи опита си с нея и в последствие "upgrade-нали" до Windows XP.

Въпреки лошата публичност, Майкрософт твърдят че това е най-бързо продаващата се операционна система досега, като до момента имат продадени над 60 милиона копия

5 месечното удължаване би се отразило добре на тези чакащи Windows Vista SP1 (сервизен пакет, включват кръпки и други подобрения) преди да преминат към новата операционна система.

В момента SP1 пакета е в ръцете на ограничен брой бета тестъри (10 000), и се очаква да бъде пуснат официално в края на тази година или началото на следващата.