Утре ще бъде взето решение как да бъдат подпомогнати най-пострадалите хора от земетресението от 22 май в Дивотино и Мещица. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Утре ще бъдат налице протоколите на първите оценени къщи, пострадали от земетресението, както и протоколите за щетите на обществените сгради, добави тя.

Най-неприятна е ситуацията със застраховките. Има вече анализ на застраховките на обществените сгради. Те имат ангажимент по закон да бъдат застраховани и това е задължително. Всички имат застраховки, но нито една от тях не съдържа клауза за земетресение. Това е изключително неприятно, но ще се вземе решение оттук нататък как да се предотврати, каза още строителният министър.

Павлова каза още, че щетите ще бъдат заплащани поетапно. 140-дневен е срокът, в който трябва да бъдат окомплектовани щетите. Нямат пълна готовност за всички документи, така че ще ги получаваме поетапно. След 14 дни комисията ще взима решение. Паралелно с това, осем екипа вече работят по аварийно-възстановителните работи, добави министърът.