Минути след сирената, която оповести триминутното мълчание в памет на Христо Ботев и загиналите за България в малкия салон на НЧ “Тодор Пеев” в Етрополе се проведоха три неща:
• Международният проект “Транс гранично културно сътрудничество Бела Паланка и Етрополе” беше представен на видео-екран. Чрез него  се цели: популяризира културно-историческото наследство и развитие на мултикултурализма; създаването на обща културна мрежа като основа за съвместно развитие на туризма; повишаване на конкурентоспособността в сферата на туризма и включване на транс граничния регион в международния туристически поток; увеличаване на приходите от движението на гости и туристи в региона.
След презентацията, кметът инж. Богомил Георгиев поздрави присъстващите с празника.
• Самодейци от театралната трупа към читалището ни върнаха назад в далечната 1971 година, като пресъздадоха раждането на идеята и поставяне на началото на продължилия и до днес в годините Празник на етрополските зетьове.
• Международно жури от Бела Паланка и Етрополе – Хафес Алау, Сръджан Игич и Георги Николов имаха не леката задача да дегустират всички представени вкусотии от кулинарната изложба “Сладка тъща с лютив зет”. Първото място го спечели Гинка Василева с нейния лучник.
После изложбата беше предложена за колективна дегустация от посетителите на тези три мероприятия, събрани в един малък салон.