Сергей Станишев, лидер на БСП и президент на ПЕС, заяви, че ще пита Кирил Добрев и Младен Червеняков за връзките им със Сретен Йосич в интервю пред радио К2.

Топлата връзка между Добрев, Червеняков и Йосич разкри разсекретен разговор по делото “Килърите”. Записът е част от СРС-тата, които лично министър Цветан Цветанов разреши да станат достояние на медиите. Въпросният разговор, който бе слушан в съдебната зала, е между един от основните свидетели на прокуратурата Боян Джамалов и шефа на Отдел “Контратероризъм” в ГДБОП Валентин Цоновски. Джамалов информира топ ченгето за връзката между “Килърите” и сръбския мафиот. “Лично видях колата на Младен Червеняков пред къщата на Сретен Йосич ден преди да го арестуват. Знам, че беше там предния ден, но се напил вечерта и затова останал”, казва в разговора Джамалов. По думите му, Младен Червеняков и лидерът на младежкото БСП били двете основни фигури във взаимоотношенията на социалистите с Йосич. Именно чрез Кирил Добрев сърбинът наливал пари в партийната структура. Според Джамалов, Червеняков често отскачал до Сърбия, понякога водел и сина си. “Пешо ми каза (бел. авт. - Петър Стоянов - Сумиста), че е важно да си добре с младите на БСП, с младежката им организация”, споделя свидетелят пред Цоновски.

Извън скандала с Добрев и Червеняков, Станишев каза , че е важно БСП да има силен екип в изпълнителното бюро, който категорично ще работи за спечелване на изборите, както и да сформира силен и действен предизборен щаб, защото изборите могат да бъдат и предсрочни.

„Георги Първанов като бивш, два мандата, президент на страната, винаги ще има своето място, влияние и авторитет в БСП”, продължи лидерът на БСП. По отношение избора за постоянен президент на ПЕС, Станишев каза, че до края на месец юли се обявяват кандидатури за президент на ПЕС, тогава и той ще обяви своето решение. „Моята кампания е моята работа”, категоричен беше Сергей Станишев.

„Моето задължение като лидер на опозицията е да работя добре с всички посланици в София. САЩ са ключова държава за България и важна страна. Но аз не подкрепям посланика на САЩ да се държи като губернатор в нашата страна и да се меси във вътрешните работи с оценки и квалификации. Това важи за всички посланици”, отбеляза Станишев. Според него международните фактори не са реагирали адекватно по време на провеждането на последните избори.

Лидерът на червените заяви, че България се превръща в страна, в която МВР е основен политически фактор и играч в политическите процеси и че се отвлича общественото внимание от реалните проблеми. Сергей Станишев попита защо записът от 2009г. на областния управител на Пловдив, а сега кмет от ГЕРБ, който инструктира как да се манипулират и фалшифицират избори, не служи за доказателство пред прокуратурата.

„Всичко, което излиза и се подхвърля в общественото пространство от министър Цветанов, за мен е недостоверно”, допълни президентът на ПЕС. Той заяви, че ГЕРБ се опитва да участва пряко в бизнеса като го преразпределя. „Това управление пряко участва в икономиката и пазара, в интерес на определени икономически групировки и компании”, отбеляза Станишев. Той даде пример с ОЦК-Кърждали, където според него нищо не е решено задълженията на предприятието остават, то просто се концентрира в други лица. Лидерът на червените каза, че не решение на проблема това премиерът да долети с хеликоптер, да хвърли по 320 лева на хората, които нямат с какво да си платят сметките и че това е всъщност едно подаяние. Затова БСП ще заложи на принципа: Всекиму – своето.

Станишев каза, че големият бизнес също е важен, но той трябва да се съобразява с правилата. За големия бизнес трябва да има ясни правила и предсказуемост от страна на държавата, от своя страна те трябва да спазват правилата, а държавата не бива позволява на бизнеса да заема монополни положения, в който и да било сектор.

„Ние искаме да подкрепим малкия и среден бизнес, защото това е гръбнака на българската икономика”, каза Сергей Станишев. Той допълни, че ключов приоритет за БСП – това е политиката за младите хора, защото без тях България няма да бъде никога успяла страна, да бъде догонваща в своето развитие и да бъде стабилна".