Цените на NAND флаш паметта падат и твърдотелните дискове SSD стават по-достъпни за купувачите. В потвърждение на тази тенденция, цената на гигабайт на OCZ Petrol SSD падна до 0,5 евро.

Petrol използва Marvell контролер и фърмуер OCZ Indilinx. Тази комбинация позволява на диска да достига скорости от 370 MB/s и 250MB/s при последователно четене и запис, съответно.
SSD устройството OCZ Petrol достига стабилна проивводителност от 370 MB/s при последователно четене


За сравнение, SandForce устройствата имат теоретична производителност от 500 MB/s, но на практика потребителите получават по-малко. Тестове показват, че SandForce 2281-базираните SSD достигат от 180 до 200 MB/s при последователно четене от 128 GB SSD, като 40% от диска е зает от операционната система и приложенията.

SSD-тата с Marvell/Indilinx предлага по-добра производителност въпреки, че за разлика от OCZ Octane, използват асинхронна NAND флаш памет.

Същевременно на пазара за HDD останаха два мастодонта - Western Digital и Seagate изкупиха почти всички останали производители на твърди дискове. Цените на HDD в момента са високи и ако скоро не се нормализират, търсенето на SSD ще расте, а доставчиците на NAND памети ще разширяват производствения си капацитет.