Учениците от 8 „а” клас на ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” изненадаха приятно своята класна ръководителка Стефка Граматикова с дигитална разработка на урок по литература. Използвайки новите технологии в училище, осмокласниците представиха анкети и интервюта за биографията на писателя Павел Вежинов, за творческата история, сюжета, жанра, темите, героите и композицията на неговия разказ „В един есенен ден по шосето”. В ролите на репортери и техни събеседници бяха самите ученици. В часа по български език и литература те представиха и още един свой успешно реализиран проект – вестник „Млади златаровци”. Изданието съдържа: статии, свързани с училищният живот, с постижения на ученици и учители, тест за проверка на знанията по български език и литература и рубрики за отмора. В една от статиите, озаглавена „Зайците” от ПМГ си знаят уроците", се обобщава, че в проведените интервюта и анкети осмокласниците са показали отлични знания по литература. В друг материал на изданието се съобщава, че преподавателят по български език и литература Стефка Граматикова е наградена от директора на учебното заведение Даниела Колева за "проявен творчески устрем, за висок професионализъм и всеотдайност, както и за активно участие в подготовката на тържествата, посветени на 100-годишнината на училището.
Идеята на учениците за представяне на урока бе посрещната с одобрение от тяхната учителка. „За мен целта бе да ви накарам не просто да наизустявате една суха материя, а да потърсите повод хем да се забавлявате, хем да научите нещо, каза Стефка Граматикова. –Най-важното е, че сте намерили време да се съберете и да направите нещо заедно, да работите в името на една обща цел”, допълни тя.
Проявата на учениците от VIII "а" клас е част от проект за прилагане на иновационни методи в преподаването, по който работи ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”.