На 13.06.2012г. в СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе се проведе регионално външно оценяване по математика в VI клас, което се организира по проект „Модели и механизми за регионално оценяване по математика 2011-2012 г.“ на РИО-София област и Център за контрол и оценка на качеството на училищното образование /ЦКОКУО/ - гр. София.
Изследването се провежда само в 5 училища от София област и СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе е едно от тях. Явиха се 54 ученика, на които предстоеше лятна ваканция, но те с голямо желание решаваха математически задачи за 45 минути. Тестирането не е анонимно и всеки участник представя себе си, учителя и училището.
Комисията по оценяване в състав Дамяна Петрова и Ива Филипова след оценяването на писмените работи ни представи следния анализ:

На проведеното външно оценяване след VІ клас се явиха 54 ученика, които работиха върху 18 задачи. Формата на теста съдържаше задачи с избираем отговор и задачи, за чието решаване се изисква умение за работа с данни. Средния брой точки, получен от учениците е 19, което съответства на оценка Много добър 5.

Слаб 2 -10 %,  Среден 3 -20 %,  Добър 4 -20 %, Много добър 5 -30 %, Отличен
Надяваме се учениците ни да са се представили достойно спрямо общите резултати от проекта.
Благодарим на учениците и на техните учители за положения труд и добрите резултати! Весела ваканция!
Текст: Росица Василева