Десислава Иванова, екскурзовод в Исторически музей – Ботевград, участва в Международната конференция „Европейският музей”, която се проведе вчера в Националния археологически институт и музей при БАН.
„На форума бяха представени добри практики от България, Унгария, Полша, Сърбия, Кралство Дания. Темите бяха много интересни – „Регионалният музей – национален или европейски! Устойчивият музей!”, Исторически спомени на националните конфликти в музеите на Нова Европа”, „Популяризиране на археологията, опазване на националното наследство и образование – примери от опита на Археологическия музей в Бискупин, Полша” и други. В хода на конференция стана ясно, че музеите вече излизат от тясната си роля и приемат една по-комуникативна визия, като организират летни училища, фестивали на традициите и обичаите, издават вестници по конкретни поводи, създават виртуални експозиции, изработват сувенири, организират разпродажби. По този начин те привличат посетители и си осигуряват собствени приходи”, сподели Десислава Иванова. Тя каза, че е отправила покана следващата Европейска конференция да се проведе в Ботевград. „Смятам, че нашият музей има условия да бъде домакин на форума”, допълни Десислава Иванова.     
Международната конференция „Европейският музей”е четвърто издание на проекта „Обединена Европа и нейното културно наследство”. Събитието бе организирано под патронажа и със съдействието на Н.Пр. Юдит Ланг, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в София, а също и със съдействието на Н.Пр.Лешек Хенсел, извънреден и пълномощен посланик на Република Полша у нас, както и с подкрепата на д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община и Виолета Стиничич, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България. Проявата бе осъществена съвместно с националния археологически институт и музей при БАН, в партньорство с Информационното бюро на Европейския парламент в България. Конференцията бе съфинансирана от Столична община се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019 година.   
„Много се радвам, че получих тази покана за участие на нашия музей в международната конференция. Един от организаторите на форума бе секция „Култура” към Съюза на българските журналисти. Затова прецених, че  Десислава Иванова трябва ни представлява в конференцията. Тя е завършила журналистика и масови комуникации”, каза пред наш репортер директорът на музея Тодорка Коцева.  
 

На сн.№1: Десислава Иванова с Ласло Чорба - директор на Националния музей в Унгария, д-р Юлия Фабени - директор на управлението на музеите в област Бараня и преводача.