Намереният в ромската махала в безпомощно състояние със счупен череп циганин  е търсел  женска компания за нощта след гуляй в ботевградски заведения.

Вечерта преди злощастния инцидент, пострадалият Йонко Маринов заедно със свои колеги от строителен обект в Малтехагро, се забавлявали в заведения в града. Развеселени от употребеното прилично количество алкохол, те решили да приключат вечерта в обятията на ромски жрици на любовта. Николай Велков, техен познат от Ботевград, им организирал тур из махалата за да си изберат любовен субект. След като минали през няколко къщи, обаче, мераклиите така и не харесали нищо от предложеното им или по-вероятно не се разбрали за заплащането на удоволствието и се отказали от намеренията си. Николай, който живеел в махалата, се прибрал в къщата си, а разочарованите строители тръгнали да си ходят. Тъй като не били от града и не познавали добре района, те тръгнали след Велков. Така те се озовали пред  къщата му. Вероятно подозирайки враждебни намерения в следствие на разменени обидни реплики, от вътре изкочил ботевградският циганин, държейки дебела тояга в едната ръка. С премерено движение той халосал единия ром по главата. Йонко се свлекал на земята, облян в кръв, а другарите му се разбягали. Николай се прибрал обратно в дома си, оставяйки пострадалия да се гърчи в безпомощно състояние. 

Както вече писахме, Йонко Маринов е откаран по спешност в софийска болница, където е констатирано сериозно счупване на черепа. По последни данни животът на строителя все още  е в сериозна опасност.