„Никой да не си прави илюзия, че решаването на проблемите с ромските гета може да стане лесно“ – коментира кмет Иван Гавалюгов по повод сложния казус с ромското гето на улица „Кокиче“ 11 в Скравена и постъпилото предложение за ново място, на което да бъде преместено. Предложението е направено от кмета на селото – Методи Драганов, и инициативния комитет, стоящ зад искането за премахване на незаконните постройки. 


„Най-вероятно тези хора ще останат на мястото, където се намират в момента, тъй като преместването им на който и да било общински терен не среща одобрение от страна на жителите на селото. Мястото, предложено от обществения съвет, е в близост до фирмата за производство и продажба на букови еко пелети – „Национал 7“ ООД. То се оказа частна собственост. Доколкото знам има жители на Скравена, които са против преместването на ромите в този имот. По наболелия въпрос трудно би се взело консенсусно решение“ – обясни кметът Гавалюгов. Според градоначалника общината ще направи всичко възможно да ограничи разрастването на гетото както от нови постройки, така и от нови обитатели. 


В общината е постъпила идентична подписка и от жители на Врачеш, стана ясно по време на днешния брифинг на кмета Иван Гавалюгов за местните медии. Става дума за улица „Оборище“, където вече живеят над 200 роми. Оплакванията там са „от системен тормоз със силна музика“. По думи на кмета общината е направила проверка на постройките и хората на тази улица. Такива проверки ще се извършват ежемсечно във всички гета и ромските махали в цялата община.


"Вече са предприети действия за заснемане от въздуха на имотите на улица „Оборище“. Искаме да проверим тези постройки на чия земя са. Ако се намират на общинска територия, има възможност да се сключи договор за наем с живущите там. По този начин те ще могат да подпишат договори с ЧЕЗ и да използват електрическата енергия законно, да си заплащат за това“ – каза още кметът и допълни: „Ясно е, че премахването без никаква алтернатива на тези махали и гета не е удачен вариант.".


Кметът Иван Гавалюгов бе категоричен, че всяка започната нова незаконна постройка ще бъде премахната. Вече има издадени няколко заповеди за събаряне на такива. Също така периодично ще се преброяват живущите в тези махали и ще се сравняват с предходните данни.


Проверките за новонастанили се в ромските махали и гета ще се осъществяват от общинската дирекция „Сигурност и обществен ред“, служителите по незаконното строителство, кметовете на населените места, полицията и жандармерия.


"Компромиси няма да правим с нищо и никого. Крайно време е жителите на тези гета и махали да разберат, че има власт, която е ангажирана с техните проблеми, но освен че искаме да намерим решение за тях, те трябва да знаят, че имат доста сериозни отговорности и трябва да спазват определения ред“, заяви още Иван Гавалюгов.