На свое редовно заседание Управителният съвет на БФБаскетбол утвърди наредбите за първенствата в Националната баскетболна лига (НБЛ) за мъже и жени през сезон 2012-2013. Двете наредби бяха предложени след заседанията на Общите събрания на НБЛ по-рано през седмицата.


При мъжете заявки и такси за участие ще се приемат до 20 юли. Всички БК са длъжни да организират платен вход за срещите от НБЛ в залата при продажба на билети с минимална единична цена 2 лева. През сезон 2012/2013 бе свален броят на чужденците в тимовите листи от 6 на 5. Освен това на терена вече трябва да има един състезател с право на участие в националния отбор, не преминал процес на натурализация, вместо заложените двама за миналия сезон. Този сезон ще бъде свалена и възрастовата граница за картотекирането на нови състезатели преди плей-офите на шампионатите.

Право на трансфер на този етап от първенствата ще имат състезатели с право да играят в българския национален отбор, родени след 31.12. 1992 г. Нови по-строги правила бяха въведени и по отношение на съдийските такси. Те ще трябва да бъдат плащани в срок максимум един работен ден след провеждането на съответната среща. При неплащане навреме на тима домакин се присъжда служебна загуба за съответната среща. За НБЛ, жени бе приет и следният текст: Всяка среща да се администрира от трима съдии и един дежурен представител, като третият съдия е от категория млади, развиващи се съдии с хонорар в размер на 50% от този на двамата главни съдии. УС прие предложението да има съдийски координатор, избран от Общото събрание на клубовете, който да участва в изготвянето на съдийските наряди.

По-строго ще се гледа и на правилата за промяна на определената дата в програмата дата за дадена среща. Новият текст гласи: При всички случаи на искане за пренасрочване на среща и/или промяна на началния час БК изпраща аргументирано писмено предложение. Ако предложението е направено в срок по малко от 7 дни преди срещата се внася такса за промяна в размер на 100 лв. Предложения, направени по малко от 72 часа преди срещата не подлежат на обсъждане. Решенията се взимат от Главния мениджър на НБЛ.