"Действително съм бил в рамките на този регион за няколко часа", каза президентът Георги Първанов, помолен да коментира твърденията, че броени дни след пожара във влака София-Кардам е ходил на лов в Държавно лесничейство -Симитли.

Президентът уточни: "Не съм отсядъл в никакъв хотел, не съм стрелял по никакви животни, каквито версии се появиха".

Според държавния глава е много важно да спрат спекулациите по темата, защото нито той, нито който и да било около него "не е направил нищо, което да накърни паметта на трагично загиналите".

Първанов отбеляза, че опозицията може да отправя обвинения, когато си иска, защото това и е работата.

На въпрос какви са неговите критики и препоръки към правителството относно блокирането от ЕК на пари за България по програма САПАРД, държавният глава заяви, че става дума за много тревожни сигнали и в никакъв случай правителството, министрите и министерствата, за които се отнасят критиките, не бива да ги подценяват.

"Очаквам сериозен анализ от страна на министър-председателя и на министрите за това как в ускорен срок да преодолеем тази ситуация и да си върнем доверието на нашите европейски партньори.

Не бива да се сърдим. Тук става дума за добро партньорство и за гаранции, че парите от европейските данъкоплатци няма да бъдат похарчени безразборно и ще отидат по предназначение", каза Георги Първанов.

Георги Първанов заедно с кмета на Самоков Ангел Николов откриха днес новата спортна зала в Самоков.

Събитието предизвика изключителен интерес в града, като почти два часа преди церемонията залата бе пълна. Много хора останаха отвън.

Сред официалните гости на новото спортно съоръжение, което е с капацитет от 2200 седящи места, освен Георги Първанов бяха още министърът на вътрешните работи Румен Петков, председателят на БФБорба Валентин Йорданов, председателят на БФБаскетбол Атанас Тонев, новият национален селекционер Пини Гершон, шефът на Лукойл-България Валентин Златев, председателят на Държавната агенция на младежта и спорта Весела Лечева, двукратният олимпийски шампион по борба Петър Киров, много депутати и други официални лица.

Тържествена литургия отслужи знеполският митрополит Йоан, а в залата бяха официално внесени знамената на Самоков, България и Европейския съюз.