МВБУ и Бизнес институт организират съвместно обучителни програми „Мениджмънт инкубатор” и „Търговска академия”. Всяка от тях е с продължителност 1 година (два семестъра) и започва на 15 октомври.
Сайтът за бизнес новини Expert.bg подкрепя обучителните програми, като осигурява стипендии на обща стойност 39,400 лв.: 20 стипендиантски места, които покриват 40 % от таксата за обучение /цена на семестър с отстъпка 40% - 850 лева/; 20 стипендиантски места, които покриват 20 % от таксата за обучение /цена на семестър с отстъпка 20% - 1120 лева/.
До 31 юли 2012 г. се приемат документи на кандидати за местата със стипендия в размер на 40% от таксата за обучение, а до 1 октомври – за местата със стипендия в размер на 20% от таксата.
Желаещите да участват в стипендиантския конкурс трябва да се регистрират чрез формата за кандидатстване ibs.bi@ibsedu.bg. Формулярът се попълва и изпраща онлайн преди крайния срок за подаване на документи за съответното стипендиантско ниво.
Избраните по документи кандидати ще бъдат поканени за интервю с представители на организаторите – Еxpert.bg, Бизнес институт и Международното Висше Бизнес Училище. Интервютата ще се проведат до 2 седмици след крайния срок за кандидатстване.
Кандидатите ще бъдат оценявани въз основа на професионалното си представяне и личностни характеристики. Стипендиите ще бъдат отпуснати на кандидатите, които демонстрират: лидерски и комуникационни умения; силна ориентация към практическо приложение на уменията; иновативност и инициативност при оценка на бизнес казуси
Имената на одобрените стипендианти ще бъдат обявени на сайта на МВБУ не по-късно от 2 седмици след провеждането на интервютата.
Основен резултат за завършилите програмата „Мениджър инкубатор” е усвояването, упражняването и  усъвършенстването на мениджърски умения в четирите основни насоки, които обуславят  високото бизнес представяне на мениджъра: управление на личната ефективност; управление на хора; управление на ресурси; управление на резултати.
Съдържанието на програмата „Търговска академия” развива и усъвършенства цялостен набор от ключови надграждащи знания и умения: подход за трансформиране на класическите взаимоотношения “клиент-доставчик” в дългосрочно бизнес партньорство; разбиране на ключови елементи от бизнес модела на компанията-клиент и въз основа на това – идентифициране на ключови бизнес приоритети от дневния ред на висшия й мениджмънт; изграждане, представяне и обосновка на търговски предложения пред клиента като бизнес казуси; усъвършенстване на умения за проактивно и предприемчиво мислене и подход в продажбите.