Хората да бъдат особено внимателни при сърфиране в интернет през лятото, препоръча компанията за сигурност PandaLabs. В сезона на отпуските нараства рискът потребителят да стане жертва на киберпрестъпници.


Повишено трябва да бъде вниманието към социални сайтове. Panda предупреждава хората да не публикуват информация за своите планове за почивка.

Нежелателно е също така ползването на общи компютри, а акаунтите за различни уеб услуги не трябва да съхраняват автоматично пароли и ID-та.

Винаги актуален е съветът „бъдете внимателни с електронната поща". В частност, Panda съветва потребителите да не отварят съобщения от неизвестни източници и да не кликат на подозрителни връзки.

Обществените Wi-Fi мрежи също са опасни, тъй като понякога те биват създавани от хакери с цел кражба на информация. Препоръчва се използване на сигурни https връзки, при които трафикът се кодира.

Panda препоръчва също регулярно обновяване на операционната система, тъй като зловредните програми обикновено използват „дупки" в сигурността, за да инфектират компютрите. Не е излишно и инсталиране на антивирусна програма, още повече, че на пазара се предлагат и много безплатни решения.

Една от новите примамки на киберпрестъпниците е изпращане по е-пощата на писмо с потвърждение за самолетен полет. Потребителят получава измамно потвърждение за купен билет, което съдържа файл за преглеждане - всъщност файлът представлява троянец от семейството Sinowal, който краде конфиденциална информация.