Президентът на Евролигата Жорди Бертомеу разкри, че ръководството на турнира има идеи за промени в правилата, които ще направят баскетболните мачове по-бързи и динамични. На пресконференция той разкри плановете за най-сериозните промени, които ще бъдат изискани от ФИБА Свят. Ето какво каза той:

 

Имаме идеи за промени, които са свързани директно със сегашните правила. Засега те засягат само нас и смятаме, че ще подобрят мачовете ни още през новия сезон. Когато говорим за промяна в правилата обаче, не можем да не включим ФИБА Свят. Затова искаме да ги поканим на преговори и се надяваме да постигнем консенсус. Не можем да отречем проблема, че на ФИБА й отнема твърде много време за налагане на промени. Разбираме, че федерацията комуникира и работи с всички баскетболни федерации по света, но от друга страна, не можем да чакаме дълго.

Искаме да направим игрището по-широко, за да имат състезателите повече пространство. Също така ново правило за технически нарушения, като след тях се изпълнява един, а не два наказателни удара. Искаме след борба в нападение часовникът да бъде връщан на 14 секунди, а не 24, за да бъде играта по-динамична. Ние, както и всички, с които говорихме, искаме да се премахне смяната на владението на спорните топки, като вместо това се скача за тях, освен между четвъртините.

 

Ще опитаме да намалим времевите интервали между четирите части и да добавим 30-секундни тайм-аути в края на мачовете, може би в замяна на пълни прекъсвания по-рано в мача. Планираме и да добавим възможност съдиите да гледат записи на спорните ситуации. Това обаче ще е валидно само през последните две минути от всеки мач, тъй като прекъсване за всяка съмнителна ситуация би било в разрез с идеите ни за бърза игра. Също така ще се постараем повторенията да се виждат на екрани в залата, за да могат зрителите да са наясно със съдийските решения. Въвеждаме повторението, защото не искаме грешки да решават завързаните мачове.”