Криминалисти от Своге предотвратиха телефонна измама за 30 000 лева. Задържани са двама мъже, поискали крупната сума от 77-годишен жител на с. Жилен, за да бъде „потулена катастрофа, извършена от дъщеря му", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Мъж, представящ се за „майор Иванов" позвънил на домашния му телефон и обяснил, че дъщеря му е катастрофирала, а за „потулването" на случая са необходими 30 000 лева. В крайна сметка „майорът" склонил да получи 11 000 лева за услугата и наредил на възрастния мъж да не затваря телефона и да поддържа разговора.

Дядото обаче проявил завидна съобразителност и под претекст, че излиза за малко на въздух, позвънил в полицията от мобилния си телефон. След като получили сигнала, служителите на реда причакали пратениците, които трябвало да вземат парите.

Около 19.20 часа в двора на възрастния мъж, в момент на получаване на плик с пари, е задържан 49-годишният криминално проявен Р.Г. от Гара Елин Пелин. Изяснено било, че именно той е бил инструктиран от „майора" да отиде за парите. Мъжът съобщил, че не е дошъл сам, описвайки къде точно е придружителят му. В тъмносиньо „Волво", спряно на пътя на известно разстояние от къщата, бил задържан и Н.К. на 34години.

Двамата ще останат в полицейския арест за срок до 24 часа във връзка с чл. 209 от НК.