Въпреки, че е в отпуск, ръководителката на танцовия състав “Балканска младост” към НЧ “Тодор Пеев-1871” в Етрополе Калинка Пушкарова прие поканата да сподели впечатленията си от двата международни фолклорни фестивала, в които взеха участие наши танцьори.
• За трети път танцьорите ни бяха на 25-я фолклорен фестивал в град Енигьол РТурция, който е под егидата на организацията на преселниците. В групата бяха 31 участника. Освен широкото участие на турски състави от страната, в него взеха участие и много групи най-вече от Балканите. България е представена от етрополския състав “Балканска младост”, който е за трета година.
Впечатленията от миналите участия се затвърждават и тази година, сподели ръководителката, заради безупречната организация, за броя и състава на участниците, който се увеличава с всяка измината година и за радушното посрещане на нашите танцьори.
За разлика от другите групи, които са се представили със специфични турски танцови изпълнения, нашият ансамбъл е представил наши български народни хора.
Дните от 6 до 12 юли, които групата ни е била на там, ще се помнят за дълго   заради самото участие, заради отношението към тях от местните жители и най-вече заради подаръците, с които са се завърнали в Етрополе.
• Времето от този фестивал до следващия в Община Козарска Дубица в РСърбия им е стигнало колкото да подготвят багажа за новото пътуване.
И тъй като нашите танцьори са за първи път на този фолклорен фестивал “Уна”, впечатленията са повече от отлични.
Ето и разказа на Калинка Пушкарова:
По покана на кмета на Община Козарска Дубица Нино Яуз  до нашата община за наше участие в техния фолклорен фестивал, замина и нашата група. заведохме 12 участника, 6 момчета и 6 момчета от 15 до 20-годишна възраст. Такива бяха изискванията на организаторите.
Там бяхме 5 състава, като от България беше нашата група, от Бела Паланка един и три местни състава от Босна и Херцеговина.
Посрещането и настаняването ни беше на ниво, като децата ни бяха настанени в тамошни семейства. Така имаха  възможност да се докоснат до техния бит, култура и начин на живот. Организаторите и жителите на града бяха много положително настроени към нашата група. Извън ангажиментите ни като участници, децата ни бяха развеждани от техните “хазяи” из града и постоянно се интересуваха от тях.
В Козарска Дубица бяхме три дни, като първият ден беше познавателно-развлекателен. След като се разходихме из града, посетихме тяхната гробница, където през 1940-1941 година е имало концлагер. Уредникът ни потопи с разказа си в онова зловещо време и това направи огромно впечатление, защото такива случаи не са описани дори и в учебниците по история.
След това им показаха техния манастир, който е като емблема на града.
На втория - фестивален ден, който беше на 15 юли в неделя, всички участващи групи направихме дефиле из града. На определени места от трасето, по което се движехме, всяка една от групите се представи пред многобройната публика с 2-минутно изпълнение. В края на дефилето всички състави заиграхме местно босненско хоро.   Поради общия ни славянския произход, всяка една от групите се справиха отлично. Ние сме били на много фестивали, но трябва да кажа, че балканските страни имаме нещо общо, които носим вътре в себе си – като манталитет, начин на посрещане, като организация, та дори и танците, които имаме.
На самия фестивал се представихме с две изпълнения, с хоро от Северна България и с фолклорен шопски блок. С първото открихме фестивала, а второто беше към края при закриването.
Получихме поздравленията от техния заместник-кмет, под чиято егида се провеждаше цялото фолклорно мероприятие.
От него получихме и многобройните и красиви подаръци.
Третият ден беше ден на изпращането, размяна на адреси, телефони и покани за следващо участие.
Накрая искам да кажа, че пътуването до и от Козарска Дубица беше осъществено със средства на Община Етрополе с личното съдействие на кмета инж. Богомил Георгиев.