Краище – едно време е било кюстендилско краище, днес  е сръбска земя... Но българският дух не напуска това място, дето някога са играли дедите ни.
В това китно планинско местенце вокална група „Оренда“ към НЧ“Т.Пеев-1871г“ – гр Етрополе остави част от сърцето и душата си с изпълненията на фестивалната сцена и пред  старата  църква в с. Извор , босилеградска община.
Групата бе посрещната от Горан Георгиев – служител в босилеградския културен център, който отдаде цялото си време, енергия  и внимание, за да ни запознае  с историята, традициите и духовните ценности на хората, живеещи в Босилеград.
„Босилеградско краище пее и танцува“ е  събитие, което  събира всяко лято състави от България, Черна гора, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Сараево и др.  балкански народи. Всяка страна изпраща своите хора със своите носии, със своите послания и символи. Изпраща ги, за да се слеят с останалите, но и да се отличат – всеки със своята идентичност и пъстрота, с пулса на родния фолклор, с везмото на родните носии.
Фестивалът в Босилеград започва с настъпването на вечерта  и продължава до късните доби на нощта. Хора от всичките краища на Балканите се стичат тук, за да покажат народните танци  и песните на предците си. На сцената има двама водещи – единият говори на сръбски, другият – на български.  Тази година се проведе девотото издание на фестивала, който протече в дните от 27 юли до 2 август. В него се включиха  фолклорни групи и ансамбли от България, Македония, Сърбия, включително  от Косово и Метохия, Босна и Херцеговина и Румъния.
Освен песните и танците, фестивалът  включва и конкурсна част – надиграване с ръченица и най- красива носия. Група „Оренда“  се класира на  първо място в конкурса за най-красива носия  с Празнична тракийска носия, представена от Маргаритя Йотова, а за участник в тричленното жури бе поканена г-жа Наталия Цветкова – директор на градския музей в Етрополе.
Всяка фестивална вечер започва с дефиле на фолклорните групи по улиците на Босилеград, което завършва в училищния двор, където провежда същинската част от  програмата. Последният ден от фестивала се организира в няколко села, като кметът на Босилеград  и общинарите обикалят заедно с участниците от фестивала, а накрая се спират в село Извор пред старата църква, където танцуват и пеят заедно с всички присъстващи. Група „Оренда“ бе поканена именно в село Извор, където заедно с групите от Босилеград и Соволяно се включи  в последния ден на фестивала.  Думите на кмета на Босилеград -Владимир Захариев,  стоплиха душите и изпълниха сърцата на всички присъстващи, а те гласяха следното: „ Благата дума, усмивката и целувката доскосват всеки човек. Обичта между хората е най-важното нещо в този живот. Нека всички се обичаме, почитаме  и разбираме!“
Така бяхме посрещнати, така бяхме и изпратени – с усивка, прегръдка и целувка .
Грамотите и подаръците са само едно материално свидетелство на несравнимото духовно преживяване и споделена  простичка човешка обич. 


Текст и снимки: Петя Цекова