България и Израел са приятелски страни и няма да позволим, с терористичния акт в Бургас, да се хвърли сянка върху нашите традиционно добри връзки. Всяка промяна в отношенията ни в отрицателна насока би била награда за тероризма.

Това коментира министърът на туризма на Държавата Израел Стас Мисежников на среща с българския министър-председател Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.

В Министерски съвет двамата разговаряха по повод терористичния акт миналата седмица на летище „Сарафово”, в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, посланика на Израел у нас Н.П.Шаул Камиса Раз и представители на израелския туристически бизнес.

На срещата израелският министър на туризма изказа съболезнования на близките на загиналия при терористичния акт български шофьор на взривения автобус и изрази висока оценка за бързите и навременни действия на българското правителство при оказване помощ на пострадалите. „От името на правителството на Израел и лично от свое име благодаря на всички български служби, лекари и граждани, които се притекоха на помощ на израелските туристи, пострадали в инцидента”, каза Мисежников и подчерта дълбоката признателност за положителното и приятелско отношение към еврейската общност в България. Пред българския премиер израелският министър на туризма увери, че визитата му у нас, заедно с представители на израелския туристически бизнес, е положително послание към израелските туристи да продължат да почиват в България. „Дори и след такова събитие животът и бизнесът трябва да продължат”, добави Мисежников.

На срещата българският правителствен ръководител още веднъж изказа съболезнования на близките на загиналите израелски туристи и подчерта бързата и професионална помощ на всички български екипи, дошли на мястото на инцидента. „Работим активно с представителите на най-добрите служби в света по установяване на самоличността на извършителя”, увери премиерът Борисов.
„Израелските туристи са важни за нас, но не толкова по икономически причини, а защото за тях България е като втора родина и те се чувстват добре тук”, коментира още премиерът и допълни, че се обмислят нови мерки за повишаване сигурността в страната. „Много е важно занапред да не допускаме да се случват отново подобни инциденти”, беше категоричен премиерът.