От днес, 23 юли 2012 г., Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта започват реализацията на Процедура 2012 по Компонент 1 на Програма „Старт на кариерата”.
В бюрата по труда се приемат документи на младежи с висше образование без трудов стаж по специалността, които желаят да започнат работа в централни ведомства, областни или общински администрации. Общо 850 работни места в публичната администрация са одобрени по настоящата процедура на програмата.
На висшисти до 29-годишна възраст се предоставя възможност в рамките на 9 месеца да натрупат трудов стаж и опит по придобитата специалност. Програмата им осигурява възнаграждение в размер на 400 лева и изплащане на социалните и здравните осигуровки за сметка на работодателите, допълнителните възнаграждения по Кодекса на труда, годишния платен отпуск и болничните.
Общо по програмата ще получат възможност да започнат трудовия си стаж 850 младежи, от тях 538 – в централните ведомства. Работни места по програмата са обявени в Министерски съвет, Администрацията на президента на Р България, Народно събрание на Р България, Министерство на външните работи, Министерство на околната среда и водите, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на финансите, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на отбраната, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на културата, Министерство на здравеопазването, Национална агенция по приходите, Национален осигурителен институт, Български институт по метрология, Агенция по заетостта, Държавна агенция за закрила на детето, ИА „Главна инспекция по труда”, Агенция „Митници”, Агенция за приватизация, Агенция за социално подпомагане и др.
Търсят се предимно младежи, завършили право, икономически специалности, компютърни специалисти, филолози, инженери, еколози, медицински специалисти, историци, архитекти, строителството и др.
В общинските администрации работните места са 256, а в областните управи – 56. Най-много от тях са за икономисти, филолози, строителни инженери, архитекти, юристи, филолози, специалисти в областта на компютърните системи и технологии и др.
Изисквания към кандидатите са: да са на възраст до 29 години, които не са навършени до 17.08.2012 г. включително; да имат завършено висше образование в държавен или частен университет (редовна или задочна форма на обучение); да са завършили образование, съответстващо на необходимото, посочено от работодателя за заемане на конкретното работно място и да нямат трудов стаж по него.
Желаещите да се включат в програмата „Старт в кариерата” могат да подават документи до 17 август 2012 г. /включително/ в бюрото по труда.