Това решиха депутатите на второ четене на промените в Закона за движението по пътищата.
 
До 2 000 лева глоба и 2 години без книжка ще остават шофьорите, отказали проверка с дрегер или кръвен тест за алкохол и наркотици. Това решиха депутатите на второ четене на промените в Закона за движението по пътищата.
За срок до един месец ще се спира от движение пътно превозно средство, чийто собственик шофира без книжка или с концентрация над 0,5 промила алкохол в кръвта или е употребил друго упойващо вещество. Същата санкция ще се налага и на собственик, който е предоставил автомобила си на неправоспособно лице или на такова, употребило алкохол или други опиати.
При концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 до 1,2 промила включително водачът се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лева.
С глоба от 500 лева ще се наказва водач, който извършва таксиметрови или обществени превози на пътници или товари без валидно удостоверение за психологическа годност. Глобата или имуществената санкция за работодателя му ще бъде 1000 лева.
С 200 лева ще бъдат глобявани шофьорите за неправомерно паркиране на място, определено за хора с увреждания. Парламентът определи и как трябва да изглежда картата за преференциално паркиране на превозни средства, превозващи хора с трайни увреждания. Тя ще бъде светло синя, с изключение на белия знак за "инвалид", който е на тъмно син фон. Картата трябва задължително да бъде ламинирана и да съдържа снимка на притежателя.
С глоба от 100 лева ще се наказва водач, който преминава на червен светофар или не осигурява предимство при преминаване през пешеходна пътека. При повторно нарушение глобата ще е 200 лева и лишаване от правото за управление на превозното средство за срок от един месец.
С 50 лева ще бъдат глобявани пешеходци, които преминават през огражденията от парапети или вериги и не спазват светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика. 10 лева ще е санкцията за велосипедист без светлоотразителна жилетка извън населените места през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.