Да качим този материал бяхме провокирани от съобщението в електронното издание dnes.bg със заглавие “Не дават общо 10 бона на 4 болници заради нарушения”.
И подзаглавие: “Потърпевшите здравни заведения са в Пирдоп, Етрополе, Своге и Ботевград.”
В частта за Етрополе в този материал се казва: “В болницата в Етрополе е установено, че не се спазват изискванията за работа с медицинска документация, а апаратурата в лечебното заведение не е калибрирана и не показва актуална  дата на изследванията.”

А това е точното копие от доклада на НЗОК, който качваме без никаква намеса от наша страна:
МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ „ПРОФ. Д-Р АЛ. ГЕРЧЕВ - ЕТРОПОЛЕ“ ЕООД – ГР. ЕТРОПОЛЕ.
Контрол на медицинската документация на пациентите по време на хоспитализация на 19.06.2012 г. от 11.00 до 13.00 ч.
ЛЗБП разполага с 74 легла разпределени в 8 отделения.
1. Вътрешно отделение – съгласно Правилника за вътрешния ред и дейността на ЛЗБП има разкрити 18 легла. В момента на проверката –19.06.2012 г. на болнично лечение са 9 пациенти, приети по спешност. За деня няма новоприети, като е изписан един пациент. Не бяха констатирани нарушения в проверената медицинска документация.
2. АГО – при налични 9 легла на болнично лечение са 5 пациента (2 бебета), новоприети 1 пациент (всички по спешност). За деня е изписана една пациентка. Не бяха констатирани нарушения в проверената медицинска документация.
3. Детско отделение – съгласно Правилника за вътрешния ред и дейността на ЛЗБП има разкрити 10 легла. Към момента на проверката на лечение са 7 пациенти (всички приети по спешност), новоприети няма, изписан един пациент.
- В ИЗ № 1817/2012 и № 1739/2012 в НХ не е попълнен блок „Изпраща се за прием.”
- В ИЗ № 1768/2012 на пациент изписан на 19.06.2012г. липсва приложена епикриза изготвена при дехоспитализацията, липсва и подпис за получена такава от ЗЗОЛ.
4. Хирургично отделение – съгласно Правилника за вътрешния ред и дейността на ЛЗБП има разкрити 5 легла. В момента на проверката –19.06.2012г. на лечение е един пациент (планов), няма новоприети. За деня е изписан един пациент. Не бяха констатирани нарушения в проверената медицинска документация.
5. Нервно отделение –– съгласно Правилника за вътрешния ред и дейността на ЛЗБП има разкрити 9 легла. В момента на проверката на лечение са 2 пациенти (всички по спешност), от тях един новоприет. За деня са изписани 3 пациенти. Не бяха констатирани нарушения в проверената медицинска документация.
6. Отделение по Ортопедия и травматология – при налични 8 легла, към момента на настоящата проверка на лечение са 3 пациенти (планови), новоприети и изписани няма. Не бяха констатирани нарушения в проверената медицинска документация.
7. Отделение по Физиотерапия и рехабилитация – при налични 7 легла на лечение са 2 пациенти (планови), новоприет 1 пациент, изписани няма. Не бяха констатирани нарушения в проверената медицинска документация.
8. В ОАРИЛ – при налични 6 легла, към момента на настоящата проверка няма пациенти на болнично лечение.
Други констатации: В АГО ( пример:ИЗ № 1803/2021 и № 1813/2012 ) и във Вътрешно отделение ( пример: ИЗ№ 1775/2012 и № 1776/2012 ) приложените снимки от ехографско / ехокардиографско изследване са без калибрирана апаратна дата или с изрязана такава. Видно от изложеното е, че не може да се прецени времевия пояс на извършените УЗД изследвания, което се явява част от ДЛА на КП.
ИЗВОДИ ОТ ИЗВЪРШЕНАТА ПРОВЕРКА В МБАЛ „ПРОФ. Д-Р АЛ. ГЕРЧЕВ - ЕТРОПОЛЕ“ ЕООД – ГР. ЕТРОПОЛЕ.
1. В „МБАЛ Етрополе“ ЕООД пациентите на болнично лечение се приемат в основната си част по спешност.
ЛЗБП осигурява храненето на ЗЗОЛ приети на болнично лечение чрез сключен договор с фирма за кетаринг.
2. В ЛЗБП не се спазват изискванията за работа с медицинска документация.УЗД апаратурата в ЛЗБП не е калибрирана и не показва актуална апаратна дата.

Целият доклад можете да прочетете на сайта на Националната здравноосигурителна каса.