Община Ботевград предостави на местните медии днес резюме от доклада с резултатите от проверката в Дом за стари хора „Д-р Адриян Атанасов“. Тя бе извършена през миналия месец по молба-искане, подписано от трима вносители – близки на ползватели на услугата, според които в дома се извършват злоупотреби, не се полагат достатъчно грижи за възрастните хора и отношението към тях било лошо.


Проверката е извършена в периода 12 – 18 октомври от комисия в състав: д-р Елица Петрова – общински съветник – председател;  д-р Христо Железарски – общински съветник ; Камен Еленков – началник отдел „Хуманитарни и социални дейности“; Ивелина Василена – ръководител звено „Вътрешен одит“ ;  Светлана Малкочева – Тодорова – гл. експерт „Социални дейности, здравеопазване и жилищно настояване“ ; Димитрина Димитрова – стажант-одитор в звено „Вътрешен одит“.


А ето и съдържанието на доклада: 


Осъществено беше анкетиране на потребителите на услугата и персонала, като управителят на услугата г-жа Яница Иванова по време на проверката беше в платен годишен отпуск. След анкетирането на потребителите на услугата, комисията установи, че преобладават положителни отзиви за живота на потребителите в дома – условия, взаимоотношения с управител и персонал, както и помежду им. Една част от потребителите отговаряха точно, кратко и ясно, но имаше и потребители с подробна аргументация, в това число и информация, некасаеща конкретно зададените въпроси. 


Комисията констатира, че една част от потребителите срещат затруднения в комуникацията помежду си, страх заради противоепидемичните мерки и качеството на храната. 


Личните документи на потребителите се съхраняват от самите тях, като никога не са им били събирани от персонала. 


Потребителите с диабет имат желание да е по-разнообразна храната и да им се осигурява следобедна закуска, поради спецификата на здравословното им състояние. 


Комисията, в рамките на проверката, извърши анкетиране на персонала на услугата. Споделят, че нямат сериозни затруднения в комуникацията с потребителите, разбират, че с напредване на възрастта, могат да се отключат отклонения в поведението им, с което се съобразяват. Срещат затруднения в комуникацията с близките и роднините на потребителите. Всичките бяха изключително доволни от създадената комуникация с управителя на услугата. Определят се като задружен екип, готов във всеки един момент да си помага. 


Всички бяха питани за менюто, за извършваната трудотерапия, уведомяването и спазването на всички противоепидемични мерки, спазването на утвърдените методики и правилника за вътрешния трудов ред, съхраняването на личните финансови средства на потребителите, работно време и допълнителни общи въпроси. Личните финансови средства на потребителите се съхраняват в каса, в папка, в която се пазят приемо-предавателните  протоколи, парите, запечатани в пликове, на които са се подписали членовете на сформираната комисия и потребителя. 


Комисията се запозна с всички досиета на потребителите, за което беше попълнен формуляр за проверка. Всички досиета са добре окомплектовани, като има списък с цялата документация – договор, индивидуален план за грижи, план за здравни грижи, индивидуална оценка на потребностите, декларации, молби, заявления и др. документи. 


В заключение Комисията констатира удовлетвореност от потребителите на условията в дома, с препоръки за подобряване на седмичното меню и менюто за диабетици. Срещат загриженост, разбиране и съдействие от управителя и персонала. 


Констатацията на Комисията за осигурените работни условия е положителна – удовлетвореност от персонала, без изразени препоръки за подобряване. Срещат инцидентни затруднения в комуникацията с потребителите и техните близки.


Общинското ръководство изпълни и искането на жалбоподателите за среща с комисията и директора на Дома за възрастни хора – Яница Иванова. Срещата се състоя в общинската администрация на 26 октомври. Там те са заявели, че не са удовлетворени от проверката, тъй като тя не е била навременна и внезапна. Искането за проверка е внесено на 23 септември, а за среща - на 6 октомври.