На 16 април в аукционната къща Кристис в Париж на търг ще се продава изцяло възстановен скелет на тревояден динозавър, предаде Франс прес. Обектът на наддаването се нарича трицератопс оридус, като в превод името му означава ужасяващо влечуго с три рога.

Динозавърът е живял преди 65-67 милиона години по земите на днешна Северна Америка. Над 70 процента от скелета му са автентични. Останалите са били произведени допълнително и са прибавени към оригиналните кости, като са прикрепени със смола.

Тревопасното животно е високо 7,5 метра. Главата му тежи 200 кг. Скелетът вече е изложен в Кристис в Париж. Той е бил открит през 2004 г. в ранчо в Северна Дакота. Собственикът на имота после го продал на западноевропеец, чието име не се съобщава.

Животинката се търгува за 500 000 евро. Очаква се за нея да наддават частни лица, но и институции. Преди 11 години аукционната къща Сотбис в Ню Йоркпредложи за продан възстановен скелет на тиранозавър рекс.

Тогава го купи Чикагският музей, който с помощта на свои икономически партньори заплати сумата от 8 милиона долара. На търга на 16 април ще бъдат предложени за продан и череп на съблезъб тигър, череп на едмонтозавър (динозавър с патешка човка), яйце от титанозавър и зъб на плезиозавър (морско влечуго).