Проект на община Ботевград е сред получилите одобрение за финансиране от международния фонд „Козлодуй”.  Общата стойност на проекта е 1.2 милиона лева, от които 600 хиляди за са училище „Вапцаров”, а останалите за две детски градини – „Слънце” и Славейче”.
На церемония, която се състоя в хотел „Хилтън”, днес бяха подписани договорите за енергийна ефективност, които са на обща стойност 47 милиона евро. С тези пари ще бъдат санирани 243 обществени сгради - училища, детски градини, болници.
На събитието по подписването на договорите  присъстваха премиерът Бойко Борисов, министрите Делян Добрев и Десислава Атанасова, както и кметове, сред които и Георги Георгиев.
По време на подписването Бойко Борисов заяви, че е изключително доволен от това, че кметовете са разбрали важността на енергийната ефективност:
„Именно чрез такива проекти България може да спести енергия, което от своя страна ще намали нуждата от изграждане на нови мощности."
Борисов посочи, че средното намаление на консумираната енергия в посочените по-горе сгради ще бъде между 40% и 60%. Ако ние успеем средно с 30% да намалим консумираната електроенергия, това ще бъде равносилно на един ядрен реактор и половина.
„Защо да изграждаме атомни централи за 20 млрд. евро при положение, че ще може с 200-300, до 400 млн. евро, да постигнем същия резултат с енергийна ефективност", недоумява той.
Борисов подчерта, че до края на мандата на това правителство се очаква усвояемостта на еврофондовете да достигне 70-80%.
Обществените поръчки за избор на фирми-изпълнители ще се провеждат от министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а не общините. Процедурата ще започне през септември, а през март договорите ще бъдат подписани - заяви министър Делян Добрев.
Според кмета Георги Георгиев след санирането на трите учебни заведения, разходите им за отопление ще спаднат с около 30%. В проекта е предвидено основен ремонт на покрива, смяна на дограмата,ремонт и подмяна на отоплителната, електрическата и  ВиК инсталация.