Тази сутрин ботевградчани са сигнализирали на телефон 112 за поредното обгазяване на града. Сред тях е д-р Лъчезар Петров. „Обадих се и казах, че искаме да знаем кой обгазява града, хората да бъдат предупреждавани за изпускането на емисии и дали те са вредни за здравето ни. Повече от ясно е, че фирмата, която ни обгазява иска да прикрие действията си. Миризмата се усеща сутрин рано в делничните дни и през почивните дни. Това е смущаващ факт и хората с право са притеснени за здравословното си състояние, каза д-р Петров пред наш репортер. –Лекарското съсловие е готово да инициира гражданско движение срещу своеволията, които отнемат правото на жителите на града да дишат чист въздух”, допълни той.

Оказва се, че освен старото сметище, което гори от време на време, има и друг източник, който редовно обгазява Ботевград. На този етап той остава неизвестен.

Наскоро наш екип посети „Биовет” – една от фирмите, заподозрени за обгазяването. Управителят й бе категоричен, че при производството, което се осъществява на територията на Ботевград, не се отделят вредни емисии и задушлива миризма. Той обясни, че предприятието произвежда добавки за хранително-вкусовата промишленост и за подрастващи животни, за които не се използват органични разтворители.