Конен преход „Мургаш” се проведе за шеста поредна година. Той започна в петък /27 юли/ и завърши в неделя /29 юли/. В него участваха любители на свободната езда от цялата страна. Те тръгнаха от различни сборни места и се събраха в землището на село Ябланица, община Своге, за да демонстрират своите ездови умения и да се забавляват. Сред участниците в конния преход бяха общо десет ездачи от Трудовец, Скравена, Боженица и Гурково. 

„Преходът от Трудовец до Ябланица продължи пет часа на отиване, а на връщане ни отне малко повече от шест часа. Предвижвахме се с каубойска езда – редуване на бърз ход със среден и бавен до лек тръст. Така конят изминава голямо разстояние без да се уморява. Преминахме през много живописни местности и трудно достъпни места. Пътят ни мина покрай Врачешкия манастир. Времето беше перфектно за езда. По-късно през деня се изля дъжд, който освежи въздуха и поразхлади обстановката. Веднага след като пристигнахме на определеното място, построихме палатков лагер. Поляната се намира в непосредствена близост до реката, в околността на село Ябланица. Накладохме огньове и започнахме да приготвяме вечерята, която се състоеше от печени домашни зеленчуци, салати, скара, боб в гърне, печени пилета на шиш и други ястия”, разказа Сталин Митев, собственик на ранчо „Слънчевата долина” в Трудовец, който беше водач на групата от ботевградското село.   

През втория ден от прехода се проведоха демонстрации, различни състезания и уестърн игри. Имаше и надпревари за деца от 6 до 15-годишна възраст. Истинска наслада за окото бяха демонстрациите на участниците от школата „Пътят на коня и лъка”, която е разположена край село Лопушня, община Годеч. Те показаха невероятни ездови умения, управлявайки конете си само с въже, преметнато около врата, стрелба с лък и копие от гърба на коня в галоп. За целта животното трябва да е отпуснато и да се чувства добре, а това се постига с удари на барабан.

"Георги Семков от Гурково се класира на първо място в състезанието по майсторска езда. Уникални техники на езда показа и Николай от Боженица", разказа Сталин Митев.

Възможност да се насладят на внушителната група конници имаха жителите на Ябланица. Участниците в прехода преминаха през селото и пред хотелския комплекс, който се намира там, демонстрираха алюри, както и умението си да общуват с коня.

„Организатор на конен преход „Мургаш - 2012” е ранчо „Конникът” – село Макоцево, с водач Зарко Георгиев. Идеята на ежегодното събитието е да популяризира конната езда, като едно приятно и полезно занимание за хора на различна възраст”, сподели още Сталин Митев.

Тази година сред участниците в конния преход бе и ексминистърът на икономиката Трайчо Трайков.