НАСА ще осигури на американски компании 1.1 млрд. долара за разработване и изпитване на превозни средства, които ще заменят совалките, които са изведени от експлоатация. Това съобщи служители от Американската космическа агенция, цитиран от ИТАР–ТАСС.

Най-много пари - 460 милиона долара - ще получи „Боинг”, която ще разработва космически кораб-капсула, наречен „CST-100”. Устройството ще може да взима на борда си до 7 астронавти и е предназначен за непродължителни космически експедиции.

440 милиона долара ще отидат при калифорнийската компания „Спейс екс”, която засега е постигнала най-голям прогрес в сферата на космическите полети. Разработеният от компанията кораб „Дракон” през юни се превърна в първия частен космически апарат, който се скачи с Международната космическа станция и след това се завърна на Земята. Полетът бе тестов и се проведе в безпилотен режим.

213 милиона долара ще бъдат дадени на малко известната компания „Сиера Невада”. Нейната капсула „Дрийм чейсър” е предвидена за седемчленен екипаж и още е в стадий на разработка. Въпреки това компанията твърдо разчита да осигури напълно работещ апарат до 2016 г. Отделянето на тази солидна сума от страна на НАСА говори, че проектът е действително перспективен.

В същото време, НАСА е изцяло зависима от руските си партньори.