За осми пореден път български деца ще имат възможност да участват в специално разработените от американски специалисти програми в обучителен център на НАСА в турския град Измир.

Досега вече над сто наши малчугани са изпробвали симулаторите и тренажорите на космическия център „Space Camp" и така са разбрали какво точно представлява подготовка и осъществяване на космически полет.

Научно-образователни програми се провеждат през лятото в рамките на шест дни, съобщава БНР.

В тях се допускат деца от девет до шестнадесетгодишна възраст от страни от целия свят. Все пак, ако някой по-малък любител на Космоса покаже добро владеене на английски език и специален интерес към науките, също може да получи възможност за участие.

През шестте дни, които децата прекарват в лагера, правят всичко, което извършва един истински астронавт за своята подготовка, разказа Иглика Ангелова, която е координатор на програмата на космическия център в Измир за България.

На тяхно разположение са всички видове тренажори, участват във всички обучения, подложени са на всякакъв вид напрежение. Работи се в групи в междукултурна среда, като се обръща специално внимание на обучението в лидерство, допълни Ангелова.

През цялото време има изключителна организация. Въведен е един много провокативен начин на преподаване на различни науки. В Космоса има всичко - човешки отношения, химия, биология. Това са все науки, с които човечеството е оцелявало столетия, каза още тя.

Ангелова изтъкна, че подборът на децата е еднакъв за всички лагери на НАСА от този тип. Извършва се, като се проверяват знанията им задължително по три теми. Всяка година темите са различни и се определят от космическите центрове, като има различни нюанси спрямо региона, в който се предлагат.