Старши треньорът на кадетите за представянето на Европейското първенство


Националният отбор на България за кадети (16) завърши на 15-о място на Европейското първенство за дивизия В. Нашите постигнаха само две победи на шампионата, а представянето на тима коментира старши треньорът Петър Клечков:


"Класирането не е добро, но предвид това, което могат като баскетболни елементи си мисля, че е нормално. Аз на няколко пъти казах, че просто не сме научили децата на елементарни неща в баскетбола. Проблемът на отбора е в основни елементи като ловене и подаване, а за тези 25-30 дена, които имахме не успяхме да оправим това, то става с много тренировки.


Иначе като отбор, като колектив мога да твърдя, че отборът има много голям потенциал и децата могат да станат много добри баскетболисти. Ние имаме шест човека, които са над 2 метра. Тактически не мога да коментирам, защото когато един играч не изпълнява правилно елементите, не мога да изисквам кой знае каква тактика. Не е добро това класиране, имахме три мача, в които водехме, но елементарни грешки в края, като изпускане на топката под нашия кош, позволявахме да ни вземат топката от ръцете, а това са елементи, които влияят на играта и съответно на резултата.


Високите момчета се включиха добре, като в един мач например Николай Вангелов игра много силно. В другите двубои не се представи така, но въпреки това като цяло направи добро представяне. Румен Василев можеше и повече, но явно, тъй като децата са за първи път на такъв форум и си личеше тяхното притеснение, излязоха като уплашени. Нямаха самочувствието и опита, които трябва да добиват във времето. Това е моето мнение и мисля, че това се случи на това Европейско. Основното е проблема с елементи като ловене и подаване. Технически с дрибъл стоим добре на базата на другите отбори. Физически също мога да кажа, че стоим добре, но с тази разлика, че високите състезатели на отбори като Финландия, Дания и Белгия, са по-атлетични от нашите момчета. Знаете, че един Вангелов е 208 см и е по-бавен, но има време да подобри този елемент.


Аз казах и на децата, че не трябва да спират, а трябва да продължават. Това, че са постигнали такъв резултат не трябва да ги разубеждава, а да ги кара да тренират повече и съм убеден, че ще го направят."