На Тодоровден традиционният празник-събор на Правец събра много посетители от близките градове и села. Тържествената програма започна рано сутринта, когато в 8:30 посрещнахме Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит в манастира "Св. Теодор Тирон", който донесе частица от мощите на Свети Великомъченик Теодор Тирон. Русенският митрополит Неофит и ловчанският Гавриил отслужиха празнична архийерейска света литургия.

От 10:00 часа пък започна ежегодният базар на площада, включващ сергии с троянска керамика, обредни хлябове и традиционните пълнени чушки с боб. Не липсваше и духовата музика за доброто настроение на присъстващите, част от които се включиха в литийното шествие за пренасяне частицата от Светите мощи от началото на пешеходната зона до площада. Там беше отслужен водосвет и молитва към Св. Великомъченика, както и предаване на мощите, които ще останат в местния манастир. 

След обръщението на кмета на Община Правец Красимир Живков, тържеството продължи с концертна програма на читалище "Заря" със специалното участие на Райко Кирилов.