Тази сутрин местните медии разпространихме съобщението, направено от председателя на Общинския съвет Христо Андреев, че по  инициатива на инвеститорите на „ГРИЙН ФОРЕСТ ПРОДЖЕКТ” АД и с оглед на нарасналата тревога на жителите на град Етрополе, фирмата спира функционирането на фабриката до отстраняване на проблемите.
Как се стигна до това тяхно решение?
Историята започна с   пускане на съоръженията на газовата централа в пробна експлоатация. С това и  обгазяването, което се чувства най-много в горния край на града. Постепенно ситуацията обхвана почти целия град и започна брожението сред населението.
На 8 август групата съветници от БСП внесоха искане за свикване на извънредна сесия, на която да се представи “Информация относно източника на обгазяване и състава на задушливия газ. Предприетите мерки от страна на Кмета на Община Етрополе за установяване на последствията за хората, тяхното информиране и предпазване.”
По инициатива на ръководството на Община Етрополе на 10 август в малкия салон на НЧ “Тодор Пеев-1871” в Етрополе  се проведе среща с ръководството на Storm Green Energy, която е фирмата-изпълнител за доставката и монтирането на оборудването на електроцентралата в Етрополе.
Лично директорът на фирмата-изпълнител призна за наличието на специфична при пускането на такива съоръжения миризма и се извини на етрополци за създаденото положение. И пое ангажимента до края на септември да се ликвидират причините за обгазяването и наличието на шум при експлоатацията на централата.
Вчера се проведе и извънредна сесия по проблемите с една единствена точка: “Информация относно източника на обгазяване и състава на задушливия газ. Предприетите мерки от страна на Кмета на Община Етрополе за установяване на последствията за хората, тяхното информиране и предпазване.” Направи я кметът инж. Богомил Георгиев.
Интересът към разглеждания въпрос предизвика неорганизираното стичане на хора, които искаха да присъстват на сесията. Успяха да влезнат в залата само малък брой от желаещите. Останалите чакаха във входното фоайе на Общинска администрация и на площада.
Решението е било да се създаде комисия, под чието ръководство да се направят замервания на три места в града – на територията на централата, в центъра на града и в двора на гимназията.
Сесията не е приела проекта за решение на  четирима  съветника от БСП и един от Алтернатива за Етрополе: “На основание чл.28, ал.1, т.1 от Закона за чистотата на атмосферния въздух и във връзка с чл.28, ал.1, т.2 от Закона за чистотата на атмосферния въздух възлага на Кмета на община Етрополе в срок от 3 дни да издаде на основание чл.28, ал.1, т.2 Заповед за спиране на електроцентрала, собственост на „Грийн форест Проджект” АД на територията на община Етрополе до отстраняване на причините за обгазяване на град Етрополе.”
Тази сутрин, както вече съобщихме, се получи и съобщението, че инвеститорите  спират работа  до отстраняване на проблемите.