Народните представители от София област искат и незабавна оценка на въздействието върху околната среда заради съмнения за опасни газове в района

Електроцентралата в град Етрополе да бъде спряна и незабавно да се извърши Оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), настояха народните представители от София област Кирил Добрев и Драгомир Стойнев.
В първия работен ден на Народното събрание те внесоха писмени въпроси до министъра на околната среда и водите и до министъра на регионалното развитие и благоустройството. В питанията депутатите от „Коалиция за България” изразяват опасенията си от замърсяване на околната среда с вредни газове, образувани от работата на електроцентралата на „Грийн форест проджект” АД в южната промишлена зона на Етрополе.
„Загрижени сме за здравето на хората. Получихме много сигнали от жителите в района. Смятам, че отказът на директора на РИОКОЗ – София Стефан Борисов да назначи ОВОС на инвестиционното намерение не е обосновано и е неправомерно решение. Първо, въпросната китайска технология е твърде нова и опитът в експлоатацията й е ограничен. Второ, оценката за околната среда е задължителна, още повече че Етрополе е район, в който нормите за качество на околната среда са нарушени”, коментира Кирил Добрев.
Той очаква министърът на околната среда и водите да издаде заповед за спиране на производствената дейност на електроцентралата.
Народните представители са категорични, че законът изисква и провеждане на 72-часови проби, както и проверка за изправността на пречиствателните уреди по време на пробите и след тях. Добрев и Стойнев поискаха от регионалния министър Лиляна Павлова да даде информация дали въобще са извършени такива.
И в двете питания депутатите припомнят, че в средата на август на извънредна сесия на Общинския съвет в Етрополе и кметът на общината, и директорът на фирмата-изпълнител на проекта признават за неорганизираното изпускане на емисии вредни вещества във въздуха.
Според Правилника за организацията и дейността на 41-то НС, отговори на двете питания, депутатите трябва да получат в срок от 7 дни или не по късно от 17 септември 2012 г.
Припомняме, че от началото на август жителите на Етрополе са подложени на обгазяване със задушлива и остра миризма. Обгазяването на Етрополе съвпада с пускането в експлоатация на електроцентралата на „Грийн форест проджект” АД, която работи с биомаса. Според кметът Богомил Георгиев и представител на фирмата - изпълнител на проекта за електроцентрала, централата за биомаса работи законно и има издаден в средата на юли Акт 16 за въвеждане в експлоатация.
Източник: botevgrad.com