Всеки, който си позволи да подмени нашето историческо минало, ще бъде разглеждан като човек, който посяга на националната сигурност на България.

Това заяви пред журналисти министърът на образованието Сергей Игнатов по поръчение на премиера Бойко Борисов във връзка с доклада на Комисията за защита от дискриминация.

"Кабинетът "Борисов", т.е. цялото правителство, е национално отговорно и патриотично и няма да допусне никаква подмяна в българската история независимо от това, че тя може да бъде прикрита под формата за намаляване на форми на дискриминация или политическа коректност. Министър-председателят и правителството разглеждат образованието и науката в България като елемент на националната сигурност и всеки, който си позволи да подмени нашето историческо минало, ще бъде разглеждан като човек, който посяга на националната сигурност на България”, каза Игнатов.

Министърът посочи, че има много коментари през последните дни. Той увери, че нито Христо Ботев, нито Васил Левски ще бъдат извадени от учебниците и майките могат спокойно да пращат децата си на училище. "Смятам за гавра с нашето минало такива предложения като това, че Левски бил закононарушител и османската полиция си вършела работата. Това е абсолютна гавра, защото благодарение на това, което се случи през 19 в. беше изградена Третата, съвременната Българска държава", каза министърът.

Игнатов нарече гавра и предложенията, свързани с корекция на българския фолклор и българската литература в българските учебници. Той увери, че няма да има никаква промяна в това отношение в учебниците. "Многократно вече сме заявявали, че промяната ще е в друга посока – на едно по-прагматично образование. България е възникнала преди повече от 1300 години. Нашата култура е по-древна от историята на нашата държава. Не сме някакви пришълци тук за 600-700 години и по никакъв начин няма да позволим каквато и да е промяна в това отношение", посочи Сергей Игнатов, като увери, че в българските учебници остават абсолютно всички, които са изградили духовната тъкан на съвременна България.

"Остават всички исторически личности, независимо от политическите им идеи. Всеки един от тях, всичко, което е вършил, го е вършил в името на България. Политическите оценки се променят, властите се променят, обаче държавата остава и ние трябва да си я пазим", посочи министърът.

Игнатов съобщи, че докладът на Комисията за защита от дискриминация не е пратен до Министерството на образованието официално и е бил изготвен по времето на предишния състав на комисията. Той подчерта, че комисията е независим орган и неговата независимост трябва да бъде уважавана. Игнатов заяви, че през годините, когато се е появявало нещо, за което се е смятало, че не е педагогично, се е отстранявало на момента. По думите му учебниците винаги се променят. "Имаме нов закон, който се обсъжда. Ще има нови учебни програми и нови учебници, но и в новите учебници и след нас ще остане Левски, ще остане Иван Вазов, ще останат всички, заради които всяка педя от нашата земя ни е ценна", каза министърът. Според него, ако се махне някое от тези имена, е все едно да се откъсне част от територията на страната ни.

Игнатов заяви, че досега са проведени два разговора с председателя на Комисията за защита от дискриминация и се води диалог. "Но комисията е независим орган. За да се стигне до тези решения, те са събрали един екип специално за това изследване. В този екип ще видите и хора, които са работили в министерството или като зам.-министри, или като съветници. Дори при мен бяха съветници за известно време. И аз като гледам този състав се успокоих. Винаги, когато освобождавам човек от министерството си задавам въпроса дали не съм постъпил неправилно", каза министърът и добави, че е постъпил абсолютно правилно. Министърът даде пример с Мукаддес Налбант, която е била зам.-министър на образованието.