На 2 юни - Ден на Ботев и Ботевите четници, в Ботевград се проведе традиционното общоградско поклонение с ритуално поднасяне на венци и цветя пред паметника на патрона на нашия град. На събитието присъстваха кметът на община Ботевград - Иван Гавалюгов, секретарят Стефка Граматикова, д-р Илин Черняшки – председател на ОбС Ботевград.


Поклонението започна с литературно-музикална програма. Витомир Витомиров и Маргарита Кенарова от ПГТМ „ Христо Ботев“ изпълниха Ботевата балада "Хаджи Димитър". Стихотворението на Недялко Йорданов - „На Ботев“, прозвуча в изпълнение на Константин Коцев от ТПГ „Стамен Панчев“. Ученици от ОУ „Никола Й. Вапцаров“ рецитираха откъси от поемата "Хайдути". Певицата Иванина Иванова изпя красивата българска песен по стихове на Любен Каравелов - „Хубава си, моя горо“. Водещите на церемонията - Миглена Василева и Николай Найденов, припомниха житейския път и саможертвата на поета-революцонер в името на свободата.


Под звуците на Общински духов оркестър, с диригент Иванка Савова, в знак на признателност венци и цветя пред паметника на Ботев поднесоха кметът на общината Иван Гавалюгов, председателят на ОбС - д-р Илин Черняшки, общински съветници, кметове на села, представители на партийни и неправителствени организации, училища, общински фирми и предприятия, граждани.