В немалко от случаите, които се набират моряци не знаят, че ще се трафикират наркотици. В случая с Испания и заловените близо 3 тона кокаин е рано да се говори за вина или невинност на моряците. Това заяви пред БТВ министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Всичко зависи от екипажа и как съдействат на властите, уточни вицепремиерът.

Когато имахме достатъчно информация за тримата души, които бяха задържани в България подадохме информация към ДЕА и Европол. В тази операция българските граждани са имали отношение към прекарването на кокаина. Испанските престъпници са се занимавали с поемането на пратката и дистрибуцията към страните от ЕС. Има представители от Колумбия, които участват в товаренето и получаването на пратката. Тримата задържани в България са набирали екипажа на „Св.Николай“. Няма случай, в който набираш екипаж и не знаеш за какво става въпрос, така Цветанов коментира думите на корабособственика Дойчин Дойчев, че не е имал никаква представа за кокаина. Цветанов припомни и други случаи, в които Дойчин Дойчев беше замесен в скандали. При случаят с кораба "Ванеса" отново имаше подозрение, че става въпрос за прикриване на кокаин, а в случая с кораба "Елена" подозрението беше за трафик на контрабандни цигари, каза вътрешният министър.

Не бих казал че Евелин Банев Брендо има някаква връзка, но в определен момент се е срещал с някои хора, които са задържани в момента, уточни Цветанов. Христо Х., който беше задържан в операцията е бил освободен от ареста. Дойчин Дойчев е с 24 часова мярка, днес ще се вземе решение дали да бъде удължена на 72 часа. Руслан е със 72 часова мярка. Именно той е набирал екипажа. Трябва да се прецени дали тази операция няма да предизвика напрежение сред престъпния контингент в България и Испания.

По отношение на разследването на атентата в Бургас Цветанов уточни, че то продължава и не може да дава повече информация. Става въпрос за самовзривяване, но остава хипотетично твърдение, че е възможно той да е бил взривен дистанционно, каза вицепремиерът. Във връзка с пуснатия вчера фоторобот на помощника на камикадзето Цветанов уточни, че все още няма подадени сигнали. Той отказа да коментира дали документите на камикадзето са открити на отбивка близо до Слънчев бряг, където е ползвал услугите на проститутки. Няма данни той да е посещавал летището в Бургас, уточни Цветанов.