До 900 лв. може да се повиши цената на шофьорските курсове до началото на зимата.

Причината е увеличението на цените на горивата, съобщиха от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България, цитирани от БНР.

В момента средната цена за обучението на нов шофьор е между 600 и 700 лв.

За обучение на един курсист школите използват средно около 300 лв. за гориво, изчисли председателят на асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев. Според него, горивото трябва да е една трета от цената на курса.

„Както беше досега 600 лева курс, нали разбирате, че при 50% не се връзват нещата, защото останалите 50% не могат да покрият заплатите ни, осигуровките, данъците, отоплението, осветлението, теоретичната част на обучението. При 300 лв. цена на горивото, шофьорският курс би трябвало да бъде около 900 лв.", обясни той.

От своя страна икономистът Илиян Василев, бивш посланик в Русия коментира цените на горивата. Според него правителството може да приложи мерки, които да действат заедно дългосрочно върху цените на горивата.

„Винаги съм бил абсолютно против тезата, че държавата няма какво да направи, напротив може", категоричен бе Василев.

По думите му най-базисното решение е проучването на нефта и добива, но заедно с това координираното управление на резервите и намесата на пазара в пикови моменти, насърчаване вноса на хибридни автомобили и насочването на поведението на хората, които употребяват нефт и нефтени продукти към по-икономичното им потребление.