Учителката по английски език от СОУ "Христо Ясенов" Марина Кацарова завърши курс в Ирландия
 

Ето какво сподели тя за читателите на botevgrad.com:
Като млад преподавател по чужд език, който желае да се усъвършенства и израства в професионален план, имах реалната възможността да посетя за първи път англоговорящата страна Ирландия и да участвам в квалификационен курс в град Корк , искам да БЛАГОДАРЯ на цялото училищно ръководство на СОУ ''Христо Ясенов'' и  на госпожа Христина Калайджиева -  преподавател по английски език  - за тяхната помощ и съдействие.
 Моят курс беше Staging English Language Learning. Учителите бяха 11 на брой от Австрия, Финландия, Чехия, Испания, Португалия, Унгария, Турция и Румъния. Основните ни преподавателки бяха: Сали Орен и Брит Муни, но се включваха и други лектори.
Програмата на курса беше насочена към практическия комуникативен метод за преподаване на английски език на базата на прилагане на поезия, пиеси, филми, което е слабо застъпено в българското училище. Процесът е гъвкав, състои се от пет елемента: Придобиване на езикови умения и използването им в творчески контекст; развитие и продуктова ориентация; Създаване на устна/писмена презентация; Визуализация на резултатите; самото представяне; програмата беше насочена към насърчаване на активното участие на учениците в учебния процес, а това липсва в  българските образователни програми.
По време на курса бяхме включени в различни видове дейности, игри, проекти и презентации. Например: използване на песни, филми и поезия в класната стая, създаване на различни упражнения, игри и материали чрез ICT, работа с бяла дъска, участие в редица измислени и реални ситуации от живота в които трябва да се прояви актьорско майсторство, поставяне на две пиеси "Пепеляшка" и "Титаник", задачи за рисуване и изготвяне на проекти и пр.
Бяха проведени лекции на различни теми свързани с историята, езика, културата и образователната система в Ирландия. Посетихме различни забележителности, музеи и градове чрез организирани посещения: Коф, Кинсейл, Киларни и др.
Имах възможността да пребивавам в много гостоприемно ирландско семейство, което живее в къща в гр. Корк. Това ми позволи да бъда част от реалната среда на тези хора, които говорят съвременен английски език.
Квалификационният курс, който избрах и завърших, ще бъде  полезен за моето професионално усъвършенстване в няколко аспекта. Като млад преподавател  се обогатих с нови идеи, от които се нуждаех и които мога да използвам в моята преподавателска дейност, за да ангажирам моите ученици и да ги мотивирам да участват активно в учебния процес. Запознах се и с нови креативни методи на преподаване и използване на информационните технологии (интерактивна дъска) в клас. А срещите с колеги от други страни ми позволи да обменя идеи и опит с тях и да поддържам бъдещи контакти.
Това пътуване беше за мен една уникална възможност да съчетая приятното с полезното. От една страна посещавайки Ирландия се запознах с местните й традиции, култура, история, забележителности и  празници. А от друга, имах прекрасна възможност да участвам в квалификационен курс и да обогатя професионалния си опит.
Смятам, че участието в такива квалификационни курсове с международни преподаватели допринася много за вдъхновяването на българските млади учители.

Изявлението получихме по електронната ни поща, но поради чисто технически причини закъсняхме с качването му, за  което се извиняваме на преподавателката и на посетителите на сайта.