За 8 часа огромното метално съоръжение измина едва един километър. Голямото забавяне се получи, заради това, че реакторът трябваше да продължи по много тясната част на булевард „Демокрация”, между Морската градина и къщите в центъра. По продължение на целия този участък върху тротоарите бяха поставяни листове легирана стомана, дебели един сантиметър. Въпреки това, бордюрите и плочките са натрошени от тежкия 1381 тона товар.

Още в понеделник фирмата-транспортер ще започне възстановяване на настилките, съобщи за Дарик кметът Димитър Николов, който дойде на място, за да огледа щетите. Превозвачът на огромния товар е внесъл по 500 000 лева гаранция за него и за другия подобен, който ще мине по същия маршрут на 15 септември. Въпреки това Община Бургас нае отделна фирма-сървейор, която да следи за евентуални щети по инфраструктурата или постройките в града.

В момента реакторът се движи към западния изход на Бургас, по посока ЛУКОЙЛ. Той ще пренощува до завод „Кроношпан”, тъй като се движи бавно и няма да успее да достигне рафинерията в светлата част на деня. Там ще бъде пазен от ведомствената фирма за охрана „Лукома”. За пръв път у нас се превозват такива мегаструктури. Всяка от двете в походно състояние е дълга 60 метра, висока 9 и широка 6 метра. Специалната платформа тежи 19 тона, управлява се от специален пулт и има товароподемност 173 тона.

Операцията по преноса и монтажа на реакторите за производство „Хидрокаталитичен крекинг” се заснема от екип на предаването „Мега заводи” на телевизия National Geographic.