Амазонските гори вероятно са по-устойчиви на климатичните промени, свързани с покачване на температурите, отколкото се смяташе досега, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Би Би Си.

Изследователите са установили, че по време на сушата през 2005 г. много части от амазонските гори "позеленели", като това очевидно се дължи на по-бързото израстване на дърветата.

Данните контрастират с някои компютърни модели за климатичните промени. Според тези модели Амазонка ще пресъхне и районът ще се превърне в савана. Изследователите обаче уверяват, че не е ясно как евентуална продължителна суша ще се отрази на горите.

"Изследвахме промените между данните за сушата от юли до септември 2005 г. и средногодишните данни", заяви ръководителят на изследването Скот Салеска от университета на Аризона в Тусон.

"Някои компютърни модели, включително този на групата от центъра Хадли във Великобритания, предсказаха гибелта на Амазонка и превръщането й в савана. Наблюденията ни обаче показват, че тук фотосинтезата е увеличена и способността да се поеме въглероден диоксид е по-голяма, отколкото сочат средногодишните данни", допълни той.

Изследователите са ползвали спектрорадиометър на спътника "Тера" на НАСА, за да извършат наблюденията си. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс"