Макар че, новата учебна година “закъсня” по календар с два дни, днес за всички училища в страната е първият учебен ден. Сред 60 000 първокласника, които прекрачват за първи път прага на своето училище са и 114-те от Община Етрополе. Три са паралелките на първокласниците в СОУ “Христо Ясенов”, две в ОУ “Христо Ботев” Етрополе и по една в Лопян и Малки Искър.
Общо 1447 ученика започват учебната година в Община Етрополе, от които 850 са в СОУ “Христо Ясенов” Етрополе, 214 в ОУ “Христо Ботев” Етрополе, 167 в Професионалната гимназия, 141 в Лопян /с 28 в Детската градина/ и 75 в Малки Искър.
Знаменателен ще остане днешният ден за ръководството, колектива и учениците от СО “Христо Ясенов” Етрополе. Учебната година започва в напълно ремонтирана и обновена сграда. Това е и най-голямото по брой ученици и сграден фонд училище в Софийска област.
Гости на тържеството бяха Н.в.пр. Ловчанският митрополит Гавриил, народният представител Емил Димитров, Христо Андреев – началник на Регионалния инспекторат по образованието на Софийска област и председател на Общинския съвет, инж. Богомил Георгиев – кмет на Община Етрополе, Линко Лилов – областен координатор на ПП ГЕРБ, Валентин Цацов – председател на училищното настоятелство, заместник-кметовете на общината Росица Христова и Венета Гергова, общински съветници, представители на Общинска администрация, бивши директори и преподаватели в гимназията, родители, граждани и видни ученици на училището.
С вдигане на Националното знаме под звуците на Химна на РБългария, в изпълнение на младежкия духов оркестър, започна ритуала в училището. След като беше изнесено знамето на училището, беше приветственото слово на директорката на училището Светла Вълова. Тя представи гостите и получените приветствени адреси от министъра на министерството на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, областният управител Красимир Живков и от кмета на Община Етрополе инж. Богомил Георгиев.
С приветствени слова се обърнаха към присъстващите Христо Андреев, Емил Димитров, инж. Богомил Георгиев, представители на издателство “Просвета” Ивайло Димитров  и на фирмата-изпълнител на проекта за обновяване на училищната сграда.
Кметът инж. Богомил Георгиев представи екипа от Общинска администрация, който е създал проекта: Венета Гергова –заместник-кмет по европроекти и строителство, Анита Пешева – началник-отдел “Европроекти”, Мариана Петрова – ръководител на строителството и Нели Сейменарова – по финансовото обезпечаване на обекта.
На фона на нейно изпълнение беше приветствието на бившата ученичка на училището Цветелина Василев, която прославя Етрополе и България по световните сцени със своето изключително елитарно и красиво изкуство – оперното пеене. Своеобразен поздрав направиха със свои  песни Кристиян Григоров - Крис и Виолета Цолова.
В програмата бяха включени още мажоретният състав на училището, малките изпълнители на народни хора и трите първокласнички с песен за първокласника.
Със слово за благослов за здраве, благополучие и любов към учениците и техните родители, учителите и ръководителите на града се обърна Н.в.пр. Гавриил. В съслужие с отец Емил от Етрополската света обител “Варовитец” прочетоха молитва за успех и многолетствие.
С внасяне на училищното знаме в сградата завърши днешното тържество в СОУ “Христо Ясенов” в Етрополе.