60-годишен мъж с регистрации в полицията и психодиспансера е задържан за заплахи срещу кортежа на вътрешния министър тази сутрин, съобщи старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР.

Сигналът е получен около 10.00 часа днес в дежурната на СДВР от служители на звено „Мизия”. Съобщено било, че на улица „Гурко” има лице, което размахва и насочва пистолет към кортежа на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Лицето е блъскало и кофа за боклук, която се намирала в близост до мястото. Задържано е от служители на НСО. Незабавно на място са изпратени полицейски екипи. Извършен е оглед. Лицето е задържано в Първо Районно управление с мярка 24 часа.

„Установена е неговата самоличност – 60-годишен, с инициали М.К.М., без постоянен адрес, на територията на град София. Той има пет регистрации и една присъда за хулиганство от 2004 година. Има една регистрация за закана за убийство. През 2008 година е бил настанен в психодиспансер за психично разстройство”, каза старши комисар Йорданов.

Огледът на място е приключил. Установено е, че става въпрос за газов пистолет, без боеприпаси. Разпитват се всички свидетели, които са били на място по това време. Предстои да бъдат докладвани материалите в Районна прокуратура в ранния следобед и повдигането на обвинение, каза старши комисар Валери Йорданов.

Вътрешният министър заяви пред журналисти, че на случая не бива да се отдава толкова голямо значение. Цветанов каза, че самият той не се е притеснил, и благодари на колегите си, които по думите му са действали много професионално.