Писмото, с което Сергей Станишев алармира за незаконно подслушване, е анонимно. То завършва с думите „С надежда и уважение, все още служител на МВР“. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в прокуратурата. По сигнала не е образувано веднага наказателно производство, тъй като анонимните съобщения не са законен повод за това, уточни главният прокурор.

Била е проверена техниката, с която МВР разполага за подслушване, както и лицата, които са оправомощени да я ползват. Прокурорите са проверили и автомобилите, с които се прави проследяването и дали сред автопарка има Крайслер. Именно този автомобил беше посочен, че е използван за нерегламентирано подслушване. Проверката обхващала периода от 1 септември 2009 до настоящия момент. Преди брифинга с резултатите е бил запознат и постоянният представител на ЕК в България по негово желание, уточниха от прокуратурата.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който ръководеше проверката на СДОТО, каза, че екипът от 10 прокурори са изискали всички документи регламентиращи дирекцията, екипите, техният състав и длъжностните им характеристики. 22 души бяха разпитани, а някои от тях са давали противоречиви показания, каза Сарафов. Един от автомобилите е иззет и прокурорите установили, че възможностите на техниката надвишават предварителните характеристики за използването й.

Констатирахме редица нарушения в ежедневната експлоатация на техниката, контрола и лицата, които имат достъп до нея. Няма писмен регламент за използването на техниката, както и излизането и прибирането й. Има фрапиращи разминавания между дневниците на излизанията от гаража на техниката и записите в пътните книжки на автомобилите. В дни, в който не е отразено излизане на автомобила, той е засечен от видеонаблюдението на СДВР. Затова са иззети записите на всички камери в София за един месец. На 15,16 и 26 март този автомобил е трябвало да бъде в гаража, но от записите се вижда, че той е в София, каза Сарафов.

Прокурорите отчели, че не съществува писмен ред за унищожаване на информацията получена от СРС, както и поставените задачи и отчет за извършеното от екипа изпратен на терен, както и тренировъчните излизания, където няма план за обучение и документ за извършеното обучение.

Изводът е, че при използването на техниката има липса на контрол върху експлоатацията от длъжностните лица. Липсата на отчетност създава условия за злоупотреби и незаконно използване на техниката и възможност за нерегламентирано подслушване. Задачите се поставят устно, вписват се в тефтери, които не представляват класифицирана информация, съобщи Сарафов. Намираме се в страната на сенките, в днешния век на информацията, подобно мощно оръжие трябва да се пази достатъчно строго както ядрените куфарчета, отсече зам.-главният прокурор.

Радко Димитров, началник на отдел 4 на СДОТО е направил опит да осуети проверката, разкри Сарафов. Подобни действия са започнали веднага, след като Сергей Станишев е обявил сигнала. На 28 март Радко Димитров е имал 50-годишен юбилей и започнал да се черпи с колегите си по време на работа. След като сигналът обаче бил обявен, след края на работния ден, той прекратил празненството и направил демонтаж на цял блок от системата на специализираната апаратура, установила проверката. В 22.30 ч Радко Димитров е поискал парола за достъп от вносителя на техниката. На следващия ден в 7,58 ч. той изтрил всички данни, събрани до момента в картите за памет, нещо което до момента изобщо не е било правено. Това е саботаж, категоричен е Сарафов. По време на проверката е направен опит и за заблуда за възможностите на проверяваната техника. Това е причина за образуване на наказателни производства.  Така един от директорите на СДОТО Цветан Георгиев Иванов е обвинен, че не е изпълнил задълженията си като не е създал необходимата организация и е създал условия за уронване на престижа на МВР и създаване на условия за нерегламентирано подслушване. По този текст са обвинени и другите директори от СДОТО Камен Костов, Сергей Кацаров. Самият Радко Димитров е обвинен за изтриването на информацията и монтиране на специализирана техника в автомобил.

В доклада има препоръки за пълно изследване на мобилната техника, ще бъдат положени усилия да се възстанови изтритата информация, каза Сарафов. Броят на обвинените до момента не означава, че те ще бъдат единствените привлечени към наказателна отговорност. Това значи, че проверката ще бъде насочена и към бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, ако има доказани нарушения, каза Сарафов. Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че ще се предложи на служебния министър на вътрешните работи Петя Първанова да създаде правила. Доклад ще бъде представен на депутатите от следващия парламент, както и ще предложат специални промени в Закона за МВР и Закона за СРС, както и въпроса дали СДОТО да остане под шапката на МВР.

115 000 са постъпилите искания от МВР от 2009 г. за лица, за които няма данни за извършена престъпна дейност, а се изисква локализиране на тяхното местоположение чрез телефон или електронна поща, каза Роман Василев.