Ботевградчани се събраха пред паметника на Незнайния воин, за да отбележат 104 години от обявяване на Независимостта на България, които се навършват на 22 септември /събота/. Тържествената програма започна с поетичен рецитал. Слово, посветено на празника, прочете Йорданка Лалчева, председател на Общинския съвет. В него тя припомни фактите, свързани със значимото събитие в българската история.
„Вестта за обявяването на независимостта достига и до малкото провинциално градче Орхание. Тържествен звън на градския часовник и църковната камбана огласят града и неговата околност. През целия ден орханийци - силно развълнувани и въодушевени, се стичат към часовника и главната улица „Гурко”. Спонтанно организираното тържество се озвучава от военния оркестър на 16 ловчански пехотен полк, който на импровизиран концерт в градската градина изпълнява националния химн и бойни маршове до късно вечерта. При градски часовник, в кафенетата, кръчмите и дюкянчетата хората се събират на групички. С вълнение и приповдигнато патриотично настроение те говорят за голямото събитие. На другия ден с един голям урок по история учителите обясняват на своите възпитаници значението на българската независимост, чрез което подготвят бъдещите защитници и воини на националното ни обединение”, се казва в част от словото на председателя на ОбС.
Цветя и венци пред паметника бяха поднесени от името на кмета на общината Георги Георгиев, депутата Даниел Георгиев, ОбС – Ботевград, Община Ботевград, общински структури, предприятия и фирми, училища и обединени детски заведения, партийни и неправителствени организации, граждани.