В 10:00 часа започна тържеството в Етрополе по повод Деня на независимостта с изпълнение на Младежката духова музика към НЧ “Тодор Пеев-1871”.
По традиция Националният флаг беше издигнат на пилона пред читалището под звуците на Националния химн в присъствието на председателя на Общинския съвет и заместник-кмета Росица Христова, общински съветници, ръководители на правителствени и неправителствени организации в града.
Пред Паметника на загиналите във войните етрополци бяха положени венци и букети с цветя от кмета инж. Богомил Георгиев и председателя на Общинския съвет Христо Андреев, ПП ГЕРБ, ОбС на БСП и групата общински съветници от ПП БСП, Алианс “Български командоси”, Обединението на жените социалистки, Демократичен съюз на жените, Български антифашистки съюз, СОУ “Христо Ясенов” и ОУ “Христо Ботев”-Етрополе, Дружеството на диабетиците и Клуба на пенсионерите, Организацията на инвалидите, Движение “Русофили”, РПК-Етрополе, НЧ “Тодор Пеев-1871” и от граждани.
Слово по повод годишнината от обявяване Независимостта на България произнесе Росица Христова.
За доброто настроение се погрижиха младите таланти на състав “5-те сезона”, който  е абсолютен победител в 30-то издание на националния конкурс “Бургас и морето”. Създател, ръководител и изпълнител в състава е Стефан Диомов, чиято идея е да възроди известния в миналото състав “Тоника”.
В края на тържеството отново “думата имаше” младежкия духов оркестър.