Вътрешният министър Румен Петков и главният секретар на МВР Валентин Петров ще бъдат разпитани по делото за изтичане на информация и злоупотреба със служебно положение срещу зам.-директора на ГДБОП Иван Иванов.
Това твърдят от Съдебната палата.

Иванов бе задържан в началото на седмицата - на 17 март. Той и още двама от вътрешното министерство - началникът на икономическия сектор на Национална служба "Полиция" Георги Радков, който дълги години е работил заедно с Иванов, и началникът на криминалния отдел на столичното Второ РПУ Любомир Иванов са информирали разследвани бизнесмени как вървят разработките срещу тях.

Запис с техни разговори бе предаден на 13 март на главния прокурор Борис Велчев от депутата от ДСБ Атанас Атанасов, бивш директор на НСС. По неофициална информация от справката става ясно, че висшите антимафиоти са покровителствани собственици на алкохолна фирма - основен спонсор на БСП в предизборната кампания на президента.

Бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов твърди, че Иванов е протеже на главния секретар на МВР Валентин Петров. В записите попаднал и счетоводител във фирмата на братята Красимир и Николай Маринови - Маргините.

Вестник "Сега" днес припомня, че "ако се окаже, че с подслушването е газен законът, записите няма как да влязат в кориците на делото срещу Иванов или срещу когото и да било друг".

Няма начин и временно отстраненият зам.-директор да бъде принуден да "даде" глас за експертиза, която да покаже дали на прословутия диск е неговият глас.